2012. november 19., hétfő

Napi gyötrelmes



"A bölcs ember befogja a fülét, becsukja a szemét és a szívétől kérdezi, hogy mi az igazság."

...lassan, lassan eljutottam abba a fél-meditatív állapotba, mikor végre értelmesebb gondolatok is felszínre kerülhettek. A duruzsoló melegen és a sűrűsödő éjszakai csenden túl a fenti szavak voltak, melyek megnyitották lelkem ösvényét a mélyebb gondolatokhoz.
Nem volt könnyű ma este megtenni az első lépéseket ezen az úton... és ez is azt jelzi, hogy a probléma a lelkem mélyéig felkavart. Nagyon erős, személyes érintettségem van mindabban, ami kamasz gyerekeim tévelygéseivel kapcsolatos.

...valaha, régen, azt jósolták nekem, hogy tévedéseim és ballépéseim mind a gyerekeim fogják megszenvedni.
Tudom, ez óhatatlan, minden anya horoszkópjába beleírható ez a mondat... és mindegyiknek fáj is az igazságtartalma.
Így aztán itt ragadtam, félálomban, a laptop előtt, hogy leírjam mindazt, ami a haragon és vitákon túl, ...igazán fáj nekem, mint valami elfertőzött seb - és túl méretes egómmal összefüggésben, saját hitványságomra leltem a probléma mélyén, melyet az ifjúságra vetített haragommal lepleztem első felindulásomban...  hiszen a gyerekek szenvednek az ősök vétkeiért... hetedíziglen.
...
Én szeretném, ha jobban élnénk, és több mindent meg tudnék adni a gyerekeimnek. De nem szeretem azt, hogy ők mindent az anyagiaknak vetnek alá még a mai napig is, még a jövőjüket is. Bár, ha őszinte akarok lenni, ennek az értékrendnek a kialakulásában én is hibás vagyok.
...
András fiam (akinek megint hiába rimánkodtam, három tárgyból is negyedéves értesítőt küldtek gyengén állásáról az iskolában - most nem matekból és fizikából, a változatosság kedvéért irodalomból, németből és informatikából...) kitalálta, hogy elmegy dolgozni a McDonald's egyik fellegvárába, hetente háromszor.
...végig reménykedtem, hogy nem veszik fel. Nem akartam, hogy a fiam is úgy járjon, mint kollégám fia, aki alig 18 éves, érettségije nincs, és bent keszegel az irodában valami kétszámjegyű összegért, ami zsebpénznek sok, de önállóan megélni belőle reménytelenül kevés. Az ilyen összegek pontosan arra jók, hogy tulajdonosuk elszórja őket, és még a pénzbeosztást se tanulja meg.
Ráadásul még meg is van győződve róla, hogy mennyire jól csinálja, hiszen még tanulgat is, valahogy magánúton, pénzt is keres (a bagójára meg a robogójára elég, sőt, a barátnőjét is meg tudja néha hívni egy vacsira).
Nekem ez a viselkedés csak egyet jelent: azt, hogy a pénz már a legifjabbakat is szolgáivá tudja tenni, annyira elvakítja őket, hogy még a saját holnapjukról is képesek lemondani érte.
A FIAMAT IS.
...
Ez nagyon szomorú.
És igen, elégedetlen vagyok önmagammal, mint anyával, hogy hagytam, hogy a dolgok idáig fajuljanak, hogy sem kiszolgálni nem tudom pénzéhségét, sem pedig eléggé jellemes embert nem tudtam faragni belőle, hogy ellen tudjon állni a kísértésnek.
...egyébként mai eszemmel a másodikat gondolom valójában, szülőkénti mivoltom igazi bukásának. Régebben az első miatt keseregtem...
Ez is egy határozott jele a bennem végbe menő változásnak.
...
Andriska világéletében oly aluszékony volt, (hogy úgy mondjam: lusta), hogy a két dolgot (tanulás és munka) garantáltan nem fogja tudni tartósan, párhuzamosan vinni.
Az iskola már munkahely nélkül is állt párszor vesztésre.
...én nem vagyok derűlátó a küzdelem kimenetelét illetően. (Lehet, hogy ez is hiba).
...a pillanatnyi, pénzen megszerezhető élvezetek, tartok tőle, hogy mindig is előnyt élveznek majd nála...
...
Pedig épp a múltkor határoztam el, hogy kiverem belőle legalább a technikusi vizsgát, mert "amúgy" nem rossz gyerek.
(És "amúgy" tényleg nem rossz gyerek. ...pont ezért fáj ez a legeslegújabb hülyeség ennyire.) ...a három közül ő áll a legközelebb hozzám, (megszenvedtünk ezért a státuszért mindketten), és félő, hogy most végigasszisztálhatom, hogyan siklik ki az élete.
...
De ha ez még nem lenne elegendő, hát van nekem egy kis energiabomba kislyánykám is. ...sose lehet tudni, mikor, miért robban fel. De ha durran, akkor jajj.
Az óvodából ki akarták tiltani, mert harapta a pasikat. Szó szerint, ha egy fiú a közelébe ment, ő nem kérdezett, foggal támadott.
...
Az apucinál töltött évek legbizarrabb mementója ez a verekedési hajlam, vagy a kamaszkor vadhajtása? Nem tudom. Olyan vándorcigányos az egész (hogy újból használjam ezt a vidámságot kiváltó szót).
Mindenesetre ma megint verekedett (ezúttal egy osztálytársnőjével tépték-karmolták szét egymást), ...az előző alkalommal egy fiút vert el, úgy, hogy a fiú orrcsontja reccsent, és Andinak az öklén napokig látszott a folt, ahol ütött. Vodkát iszik, verekszik, azt képzeli magáról, hogy ő az Igazság Véresöklű Bajnoka, az Igazságosztó Terminátor, vagy ilyesmi. Legalábbis egyre inkább úgy tűnik nekem.
Nem tudom, mit kéne tennem. Ilyen jelenséggel még nem találkoztam. Még, ha fiú lenne. De lány az istenadta.
...
A gyereknevelés azért nehéz, szinte már reménytelen ügy, mert hozott anyagból dolgozunk.

Heart - Alone

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.