2012. január 30., hétfő

Kistérségi meleg

Most elmondhatjuk, hogy tényleg a lét a tét. A Való Világban meglátogatott minket Szibéria hidege. Csak reménykedni tudok benne, hogy ez az idegeket és pénztárcát leharcoló idő nem marad sokáig.
Pedig már bizakodtam, hogy az idén talán megússzuk. Hogy kevesebb lesz a szenvedés. De kár erre spekulálni ezen az éghajlaton, nincs tél, amikor legalább két hét ne lenne ebből.
Ez a két hét annyit vesz ki belőlem, mint más évszakokban két hónap. Ezzel kapcsolatban viszont észrevettem a netes sajtóban egy hatalmas csúsztatást.
Az elmúlt években mindig lehetett hallani, hogy itt fagyott meg egy ember, ott hűlt ki egy másik.... Szomorú, de valós dolgok voltak ezek (ja a kapitalista világrend kellemes velejárójáról irkálgatok itten), de a sajtó legalább (nagyjából) őszinte volt.
Most?
-12 fokra ébredtünk, de már napok óta tart a - mifelénk rendkívülinek mondható - hideg. Mégis, egy árva nyekket sem olvastam a ma reggeli híradásokban megfagyott, kihűlt emberekről.
Pedig, figyelemmel a nagy fokú általános jólétre, valószínűleg többen vannak, mint az elmúlt években. Úgy lenne logikus. Sajnos.
Magam részéről megrendeltem a gázt, és szomorúan kellett tapasztalnom, hogy többet kell majd fizetnem érte, mint amennyit számoltam. 217.850 Ft lesz az 500 kiló. Brutál nagy szám.
Mi lenne velem, ha nem tudnám kifizetni, még belegondolni is rossz.
Persze így se lesz egyszerű ez a hónap. És mi van a vidéki szerencsétlenekkel? Se munka, se pénz. Nincs semmi, csak a fagy. Rettenetes.
A címbeli szóösszetétel a nagy fiam szüleménye. Sosem volt itt könnyű az élet. Szegény, emlékszem, olyan 12 éves forma lehetett. Nem volt gázfűtés, csak kályhák és hősugárzó. Fázósan bújt a takaró alá a kályha mellett, örült, hogy ott legalább lelt egy picike meleget, és azt sóhajtotta: "De jó ez a kistérségi meleg!"

...azóta kistérségi melegnek nevezem magamban azt az állapotot, mikor nincs keret arra, hogy az egész házban elfogadható időjárás uralkodjon, és így a jólét visszaszorul a befűthető kisszobába.

Mit csinálnak azok az emberek, akiknél még kistérségi melegre sem telik? ...ez Európa, XXI. század.
Bikini: Ha volna még időm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.