2013. december 8., vasárnap

Évértékelgetés


...mielőtt hozzákezdenék Vezérünk második kedvenc sportjához (az első a foci, ezt tudjuk, de nincs az az Isten, hogy én valaha arra vetemedjek), ...tehát mielőtt hozzákezdenék a múlóban levő esztendő méltányolásához, le kell szögeznem, hogy 43. évem tapasztalata sem volt más, mint a megelőzőeké, azaz jelesül: a fenti kép szövegének pontosan az ellenkezője igaz. Élj bár párkapcsolatban avagy egyedül - a kártyákat mindig Te rakod, és hogy sikerül-e szépen kiraknod a sort, vagy hibát vétesz benne - az is egyedül a Te felelősséged.
Annyiban hozott változást ez az esztendő, hogy már nem bánt ez a tény.
Mintha már megértettem volna, hogy ez a Világ Rendje.
Ettől kezdve olyan mélyen nem is tud megérinteni semmi párkapcsolati veledvagynélküled, egyedülvagymással, namostmihezkezdjek
Ezzel szemben remek perceket tudok tölteni - saját magammal. :-))
Van egy személy, akinek a társaságát mindenek felett élvezem, akit csodálok a kitartásáért, a bátorságáért és azért, mert minden pillanatban jó vele. Akire felnézek azért, mert annak ellenére, hogy beállítottsága ellenkezik azzal, amit egész életében csinálnia kell, sokszor emberfeletti ellenszenvét leküzdve, mégis képes megállni a helyét, és azért is, mert bár olyan helyzetből kezdte újra, ahol sokan, nagyon sokan feladták volna, mégis képes lassan-lassan talpraállni.
Ki ez a csodalény?Ez én vagyok... :-)) Mi kellhet ennél több?

No de térjünk vissza a terv-tény elemzésre, mert ez a mai bejegyzés célja.
Kezdjük a tervekkel, lássuk az egy éves bejegyzést. Íme:

A 2013. évi pakliból az alábbiakat sikerült húznom:

1./ Többet fogok törődni a gyerekeimmel és az otthonommal.
2./ Folytatom a hiteltörlesztést és a tervszerű gazdálkodást.
3./ Többet fogok törődni az egészségemmel: beiktatom a szükséges (és némely esetben évek óta mellőzött) orvoslátogatásokat, és ismét rendszeresen fogok úszni járni, legalább hetente 1*.
4./ Igyekszem jobban odafigyelni a táplálkozásomra és ezzel összefüggésben a súlyomra, azáltalam megfelelőnek tartott terjedelem elérése és fenntartása érdekében.
5./ Meghagyom mindenkinek a választás szabadságát... annak minden felelősségével és következményével együtt.
6./ Négy folyamatban lévő peremből legalább kettőt szeretnék az idén, pozitív eredménnyel lezárni.
7./ Kifizetem és rendbe tetetem az autómat.
8./ Elintézem a vezetékes víz bekötését. (Ahogy öregszem, egyre jobban hiányzik...)
9./ Befejezzük a konyha lambériázását (végre).
10./ Szeptemberig megvásárolom a télire való gázt.

...és megpróbálom megbocsátani a férfiaknak, hogy csak férfiak.

...ezek voltak hát a tervek, lássuk, hogy állok a megvalósításukkal.

1./ Többet fogok törődni a gyerekeimmel és az otthonommal.
Ezen a téren még mindig vannak restanciáim. Nem csupán azért, mert az otthonomra nem jutott se idő, se pénz, se energia - hanem azért is, mert a gyerekeimmel való kommunikáció sem tökéletes még - bár a javulás látható. Azt hiszem, ennek szoros köze van a tekintélyhez, ami - megítélésem szerint - nem rövid távú keménykedéssel állítható valamelyest vissza, hanem azzal, ha a gyerekeim megtapasztalják, hogy egyre jobban "egyben" vagyok és döntéseim alaposak és megfontoltak. Mondjuk úgy, közepesre értékelhető ez a része a dolognak. Az otthon szépítést talán kettesre tudom értékelni, és azt is csak azért, mert most, decemberben végre nekiduráltam magam.
Tehát ezen a téren jövőre sok dolgom lesz.

2./ Folytatom a hiteltörlesztést és a tervszerű gazdálkodást.
Erre az idén erős négyest adnék, csak azért nem ötöst, mert egyszer-egyszer kissé lazábbra engedtem a gyeplőt... de lélektanilag már ennyi, ebben a helyzetben, muszáj volt. A pénz romlásáról nem is beszélve, melyet minden nap tapasztalhatunk...
Nem vittük túlzásba, igazán nem. A "kis hitelek"-nek nevezett problémakör lassan kifutóban van, J is megkapta az idén esedékes első részletét, nagy keservesen gázt is tudtam venni... ha valakivel, az OTP-val kezdek fasirtban lenni. Nem is tudtam volna az utóbbi hónapokban fizetni nekik (a két fenti kiadás miatt), de az igazság az, hogy nagyon gondolkodok a bírósági úton, velük és kedvencEimmel kapcsolatban is, hiszen amennyi alapvető jogszabályt ők mellőztek, vastagon megérdemelnék... csupán az alapvető, Világbéke utáni vágyam tart még vissza, de egyre kevésbé. Minél több nyertes perről hallok, annál kevésbé...

3./ Többet fogok törődni az egészségemmel, beiktatom a szükséges (és némely esetben évek óta mellőzött) orvoslátogatásokat és ismét rendszeresen fogok úszni járni, legalább hetente 1*
No, ennek egy része teljesült. Ha valami, az emésztőrendszerem apróra ki lett vizsgálva. Sőt, a lehetőségekhez képest helyre is hozták. Köszönet érte, hiszen ennek köszönhetem, hogy újra érzem az Erőt. :-)
Tettem kísérletet a reumatológián is, talán emlékeztek... de 2100 Ft egy fürdőjegy masszázzsal SZTK alapon. 2100!!! Honnan akasszak le több, mint 30 ezret erre a "luxusra"?
Az úszás hanyagolása is ebbe a kategóriába tartozik, 1500 Ft egy jegy.
Pedig ha valami, az végképp helyretenne, ebben bizonyos vagyok.
Így aztán ezek ismét halasztódtak jövőre... a jobb világ reményében. Csak úgy, mint a fogászat. Nyámmogok tovább ezeken a be-be gyulladó izéken... á, hagyjuk.
4./ Igyekszem jobban odafigyelni a táplálkozásomra és ezzel összefüggésben az általam megfelelőnek tartott terjedelem elérése és fenntartása érdekében.
...na ez vicces dolog. Háziorvosom azt mondta a kezelés után: "Aztán most nehogy elhízzon!"
...Ehhez képest, mikor túl voltam az antibiotikumos kezelésen, illetve már annak a vége felé is (pedig étvágyam se volt a gyógyszer miatt), rohamos súlygyarapodásba kezdtem. Ennek eleinte örültem (összefüggést éreztem közte és a növekvő energiák között), de most már egyáltalán nem örülök. Igaz, a gyarapodás üteme már lassul... de még mindig pozitív a trend, és én lassan elérem azt a súlyomat, amellyel regisztráltam a nagy csodálatosságú Randivonalon.
Pedig azt azért nem kellene.
...megfogadtam, hogy legkésőbb február második felében ezen gyökeresen változtatni fogok.
Saját magam miatt.
5./ Meghagyom mindenkinek a választás szabadságát... annak minden felelősségével és következményével együtt.
Azt hiszem, ebben jó vagyok... Minden téren...
6./  Négy folyamatban lévő peremből legalább kettőt szeretnék az idén, pozitív eredménnyel lezárni.
Egy már év elején sikerült... ezt fizetem most J-nek.
Nagy Fal, rá jellemző módon, csak akkor adta be a derekát, mikor pénzt kellett volna betolnia egy eleve vesztes ügybe (szakértői díj a vagyonmegosztáshoz). Emiatt viszont van esélyem arra, hogy ezt a pontot kipipálhatom az idén. De inkább utólag nyilatkoznék az ügyben. Tárgyalás december 18.
7./ Kifizetem és rendbe tetetem az autómat.
Ennek első része sikerült.
Csak az első.
8./ Elintézem a vezetékes víz bekötését.
Hát ez jövőre marad... hozzá se kezdtem.
9./ Befejezük a konyhai lambériázást
...ez is. :-(
10./ Szeptemberig megvásárolom a télire való gázt.
Igaz, hogy november végén, de ez végül megtörtént... (Ez a jólét! Ez a jólét!)

Tehát, ha minden pontot osztályozok 1-től 5-ig, akkor az átlagom 2013-ra: (2+4+3+5+5+3+1+1+5)/10=29/10=2,9.

Jövőre jobban kell terveznem. Realistábban.
Mert a Világ egy kemény hely. Az anyagi lehetőségek pedig folyamatosan szűkülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.