2011. december 9., péntek

A Gyógyító - szép eszme


Egy naplótárs tette fel ezt a linket, melyen a személyiségtípusok és a Jung féle teszt található, és én nagyon megörültem neki.
http://mbti.tarhely.biz/node/1
...lehet, hogy gyermekded dolog, hogy ezzel foglalkozom, de írtam már, hogy tényleg kicsit olyan ez, mintha újra kamaszlány lennék. Akkor tettem ilyen hosszú belső utazásokat, minden kezembe kerülő tesztet végigcsináltam, mert meg akartam ismerni önmagamat. Sokkal jobban érdekelt mindig, hogy mi van belül, mint az, hogy mi található kívül.. Mondtam már Neked, de talán nem értetted meg teljesen: jelenlegi problémáim eredője és forrása nem az objektív nehézségekben található, sokkal inkább abban, hogy elérkeztem arra a pontra, amikor azt kellett mondanom: ezt már nem tudom megoldani. Én! Aki rendíthetetlenül hitt önmagában!!! ...életemben először kerültem szembe a saját korlátaimmal. Az az ember, aki azelőtt bármit képes volt elérni, amit nagyon akart. Aki törött gerinccel lakást felújított. Aki mindent megtanult, amit meg akart. Aki egy nagy családot eltartott. Aki két állást és három gyereket elbírt. Aki kézzel rakta a téglára a téglát, hogy legyen otthona.
... A csalódás önmagamban az az élmény, amit nem bírok feldolgozni.
Hogy rátett erre a körülöttünk lévő világ? Mint mikor a puha barackból hirtelen tüskék nőnek ki, és felsértik a szánkat? ...mit számít ez? Ha olyan tökéletes lennék, amilyennek gondoltam magam, erre a lehetőségre is felkészültem volna. De nem vagyok.
Egy tökéletlen ember pedig hogyan tegye jobbá a világot maga körül?  ...hát ez az én bajom valójában.

Tehát a személyiségtípusom:
INFP Gyógyítók (idealisták): A népesség 2%-a, férfiak 1.5, nők 2,5%-a
(Nagyon kevesen vagyunk... Kevesen értenek is meg. De Sasmadár tudta, hogy gyógyító erejű vagyok. Vagy legalábbis lehetek. ...nagy ismerője ő a léleknek.)
Idealista, kitart az értékrendje és a számára fontos személyek mellett. Mindennapjait az értékrendjéhez igyekszik igazítani. (Szenvedek, ha ez nem sikerül. De sikerülni szokott. Még brókeréknél is, ami nem semmi, tekintve a számomra nagyon tájidegen mentalitásukat.)
Kíváncsi, találékony, és megtermékenyítően hat egy feladat kivitelezésekor. Törekszik az emberek megértésére, és jó segítség önmaguk megvalósításában. Alkalmazkodó, hacsak ez nem fenyegeti saját értékrendjét.


Az INFP elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. (Csipkerózsika csicsikál. Éveket. Olyan jó társaságban van - nem szoktak összeveszni. És ott azt a bizonyos "értékrendet" sem fenyegeti veszély). Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. (Az a jó munkahely, ahol többet kereshetsz, vagy az, ahol jobban érzed magad - ez a tegnapi témánk része. Nem kérdés, hogy az a jobb, ahol jobban érzed magad. - Ráadásul ott biztosan magasabb is lesz hosszú idő átlagában a jövedelmed, mert megbecsülnek, és nézik a Te érdekeidet is. Legalább valamennyire.. Megbecsülnek és ettől jó a közérzeted. Ez ilyen egyszerű.)
Az INFP-k, a többi Intuitív Érző (NF) típusnál is jobban, arra törekszenek, hogy a világot egy jobb hellyé tegyék az emberek számára. Legfőbb céljuk, hogy rájöjjenek létezésük értelmére. Mi a céljuk? Hogyan szolgálhatnák leginkább az emberiséget? Idealisták és maximalisták, akik keményen hajtják magukat előre küldetésükben, hogy elérjék azokat a célokat, melyeket kitűztek maguk elé. (És ha ebben elbuknak, akkor eljő az egyszemélyes világvége. Szidhatják mások a válságot, a kormányt, az eurót vagy bármit - a saját bukásomnak csak én vagyok az oka. Ha viszont ez így van, akkor jobb, ha meg sem kísérel az ember felkelni. Aki egyszer elbukott, elbukik másodszor is.)
Az INFP-k nagyon intuitívak más embereket illetően. Nagymértékben támaszkodnak a megérzéseikre, hogy azok vezessék őket, és ezen felfedezéseiket felhasználva folyamatosan értékek után kutatnak az életben. (A társkereső oldalon egy csomó emberrel így vagyok. Nem látom, de érzem őket. Érzem a lelkük dimenzióit. Mint ahogy éreztem a vicceid mögött a gyászt, a barátságod mögött a vágyakozást - sokszor még azt is éreztem, amikor beírtam valamit a naplóba, hogy ez most Neked tetszik, vagy éppen nem.) Szakadatlanul kutatják az igazságot és a dolgok valódi jelentését. Minden átélt élmény és minden megszerzett tudásmorzsa keresztülmegy az INFP belső értékrendjén, és ennek megfelelően kiértékelődik, hogy kiderüljön rejlik-e benne lehetőség, mely segíthet az INFP-nek meghatározni vagy pontosítani saját élete ösvényét. A cél ezen ösvény végén mindig ugyanaz – az INFP segíteni akar az embereknek és jobbá szeretné tenni a világot. (Erre ideális hely a társkereső oldal. Rengeteget fejlődött a személyiségem az elmúlt időszakban. Új árnyalatok, mélységek kerültek elő. Ezért szeretem. Nem a "pasizás" miatt.)
Alapvetően figyelmesek és tapintatosak lévén az INFP-k jó hallgatóság, és nyugtatólag hatnak az emberekre. Habár visszafogottak lehetnek az érzelmeik kimutatásával, nagyon mély törődést képesek érezni mások iránt, és őszintén érdeklődnek az emberek iránt. Ez az őszinteség érezhető, ami értékes baráttá és bizalmassá teszi az INFP-t. Egy INFP meglehetősen szívélyes tud lenni azokkal, akiket jól ismer. (De ahhoz el kell idáig jutni, ami néha nem egyszerű. Egy ismeretség elején nagyon zárkózott tudok lenni, és ez nem mindig jó.)
Az INFP-k nem szeretik a konfliktust, és bármit megtesznek, hogy elkerüljék. Ha szembe kell vele nézniük, akkor mindig az érzelmeik felől közelítik meg. Konfliktushelyzetben az INFP-k számára elhanyagolható, hogy kinek van igaza és ki téved. Arra összpontosítanak, hogy a konfliktus hatására hogyan éreznek, és tényleg nem törődnek vele, hogy igazuk van-e vagy sem. Nem akarják magukat rosszul érezni. Ezen tulajdonságuk miatt olykor ésszerűtlennek és logikátlannak tűnnek konfliktushelyzetben. (Basszus, felhívtalak. Pedig nem volt igazad. ...de fájt a gondolat is, hogy haragszol. Emellett nem volt lényeges, hogy nem jogos a haragod.)
Másrészről az INFP-k nagyon jó közvetítők tudnak lenni, és jellemzően jók a mások közötti konfliktusok elsimításában, mert ösztönösen megértik mások nézőpontját és érzéseit, és őszintén segíteni akarnak. (Ezt a képességemet ma is bevethetem RizsaBoynál a Világbéke érdekében... bár néha már nem is tudom, van-e értelme a küzdelemnek. Ilyen pasit... olyan igazi strucc.)
Az INFP-k alkalmazkodóak és lazák, amíg egy számukra fontos nézetüket meg nem sértik. Ha az értékrendjüket fenyegetve érzik, az INFP-k agresszív védelmezőkké válhatnak, és ilyenkor szenvedélyesen küzdenek az ügyükért. Amikor egy INFP magáénak érez egy olyan feladatot vagy munkát, ami érdekli, az általában „üggyé” válik számára. Habár nem a részletek emberei, minden lehetséges részletre elszántan és lelkesen figyelnek, amikor az „ügyüket” viszik előre. (Nem. A részletek tényleg nem az én világom. Viszont a fő csapásirány, az igen. Nagyon is. Olyan tudok - tudtam - lenni, mint egy dinamó. Csak az az ember hiányzott mellőlem, aki ügyel a részletekre...)
Amikor az élet mindennapos jelentéktelen részleteiről van szó, az INFP-k jellemzően egyáltalán nincsenek képben. Képesek hosszú ideig tevékenykedni anélkül, hogy észrevennék, hogy van egy folt a szőnyegen, de közben törődően és módszeresen letisztogatnak minden kis porfoltot a projekt füzetükről. (Ehhez nincs hozzá fűzni való, annyira igaz.)
Az INFP-k nem szeretnek konkrét tényekkel és logikával foglalkozni. A saját érzéseikre és az emberi tényezőre összpontosított figyelmük megnehezíti számukra a személytelen döntések kezelését. Nem értik a személytelen döntéseket és nem hisznek az érvényességében sem, emiatt elég rosszul is alkalmazzák. A legtöbb INFP kerüli az objektív elemzést, bár néhányuk fejlesztette ezt a képességét, és képesek meglehetősen logikusan gondolkodni. (Képes vagyok. A személyiségemhez képest meglepően jó hatásfokon. ...Sokat gyakoroltam, az is igaz.) Stressz hatására az INFP-k nem ritkán hibásan alkalmazzák a logikát haragjuk hevében, egymás után dobálózva a (gyakran pontatlan) tényekkel egy érzelmi kitörés kíséretében. (Ezt meg nem hinném.)
Az INFP-knek nagyon magasak az elvárásaik és maximalisták. Emiatt általában nagyon szigorúak önmagukkal, és nem becsülik magukat eléggé. Az INFP-knek problémát jelenthet csapatban dolgozni egy projekten, mert az elvárásaik gyakran magasabbak, mint a csapat többi tagjáé. Csoportos munka esetén előfordul, hogy „kontroll” problémáik vannak. Az INFP-nek figyelmet kell fordítania arra, hogy egyensúlyt teremtsen a magas elvárásai és a mindennapos élet szükségességei között. Ennek a konfliktusnak a megoldása nélkül soha nem lesznek elégedettek önmagukkal, és összezavarodnak és lebénulnak, ha arról kell dönteniük, hogy mihez kezdjenek az életükkel. (Hát le. Évekre.)
Az INFP-knek általában van tehetségük az íráshoz. Lehet, hogy szóban esetlenül és ügyetlenül fejezik ki magukat, de rendelkeznek egy csodálatos képességgel, mellyel képesek meghatározni és papíron kifejezni amit éreznek. (Általános iskolába nagyon jó csapatba jártam, azóta sem volt talán olyan közösség az életemben. ...az volt az általános vélemény, hogy én író leszek. ...aztán, hiába bőgtem, jött a közgazdasági szakközépiskola, ahová anyám bedugott...)
Továbbá az INFP-k gyakran tűnnek fel a társadalmat szolgáló munkakörökben, ilyen például a tanácsadás vagy a tanítás. Azokban a szituációkban nyújtják a legtöbbet, ahol a közjó érdekében dolgozhatnak, és ahol nem szükséges hideg logikát alkalmazniuk. (A másik életpálya, amit elfogadhatónak tartottam volna magamnak, a tanári lett volna, bár ezzel kapcsolatban be kellett látnom, hogy az idegeim ehhez nem elég erősek. ...Azt hiszem.)
Azok az INFP-k, akik az erősségeiket kihasználva élnek, nagy és csodálatos dolgokat vihetnek véghez, amiért azonban sokszor nem becsülik meg magukat. A világ néhány nagy humanista katalizátora INFP volt. (Közepes könyvelő kontra remek író - így is, úgy is éhen pusztul az ember ebben az országban. Akkor legalább érezze jól magát közben. Na ezt nem látta be jó anyám.)

Stresszes helyzetben:
  • Marslakónak és túlterheltnek érzi magát, előfordul, hogy a legegyszerűbb feladatot sem teljesíti a megszokott szinten. (Igen, a legegyszerűbbet se. Olyankor jön Pálma, nem szól, csak néz, mintha tényleg UFO-t látna. Még jó, hogy ismerjük már egymást annyira, hogy tudja, hogy jobb, ha nem szól :D )
  • Negatív hangulattal veszi körbe magát, úgy érzi, hiányzik a hitelesség. (Igen, csicsikálás van, ez az izé nem velem történik, én most nem is itt vagyok, hanem a csipkebokrok között, és különben is, ne háborgassatok álmomban).
  • Saját magával kapcsolatos kétségekkel lesz teli. (Vagy inkább negatív bizonyosságokkal.)
  • Éles kritikát és destruktív ítéleteket mond bárkivel kapcsolatban, aki kéznél van. (Ezt legfeljebb a családom szokta elszenvedni. A nagy fiammal jelentős részben emiatt romlott meg a kapcsolatom. Sajnos, még szellemes is, ahogy kritizálni tudok. Annál jobban talál...)
  • Késztetést érez, hogy tegyen valamit a valódi vagy elképzelt hibák kijavítására. (De erről folyamatosan leneveli magát. Bár ettől nem jobb a közérzete.)
  • Minden probléma között összefüggést lát. (Mindig, mindenben összefüggéseket lát... túlkombinál... tudjuk.)
Stresszkezelési stratégiák:
  • Hagyja, hogy az események és problémák saját maguktól eloszoljanak. (Tanul hegedülni. Egyszer majd elhúzzák a nótáját :D )
  • Meditáljon, találjon időt és helyet, hogy reflektáljon, és újra megerősítse az alapértékeit. (Egész nap meditálok. Még akkor is, ha épp mást csinálok...)
  • Egy már létező projekthez álljon hozzá másképpen, vagy gondoljon tovább egy érdekes ötletet. (Sok létező "projekthez" kéne máshogy hozzáállnom... nem megy.)
  • Foglalja el magát magányos tevékenységgel, menjen sétálni, főzzön magának egy jót, stb. (Szeretek egyedül lenni. Egyre inkább, ahogy rakódtak rám a problémahegyek, egyre jobban esett az egyedüllét. Pedig régen sokkal jobban szerettem a társaságot. Öregszem.)
Ajánlott foglalkozások:
költő, festő, szabadúszó művész, zenész, író, tanár (művészet, zene, dráma), dalszerző, művészettörténész, a könyvtár munkatársa, zeneszerző, előadó-művész, művészeti kurátor, író, könyvkereskedő, karikaturista, videó szerkesztő , fényképész, filozófus, lemezbolt tulajdonosa, operatőr, jelmeztervező, producer, filozófia tanár, könyvtáros, környezetvédő, film rendező, aktivista, könyvesbolt tulajdonosa, filmrendező
Nem ajánlott foglalkozások:
üzleti életben, vezető, végrehajtó, ügyintéző, üzleti tulajdonos, felügyelő, irodavezető, üzleti elemző, pénzügyi elemző, vezérigazgató, vezérigazgató-helyettes, bíró, rendezvény koordinátor, ügyvéd, irodai dolgozó (ugye hogy nem jó nekem a könyvelőség. Mindig tudtam. ...attól, hogy diplomám van róla, attól még nem szeretem...)

Erősségei egy kapcsolatban:
  • Gondoskodó (nem eléggé)
  • Érzékeny és észreveszi mások érzéseit (túlságosan)
  • Lojális és elkötelezett- életre szóló kapcsolatot keres (csak nem túl nagy sikerrel - legalábbis eddig)
  • Mások kedvében akar járni (Saját rovására)
  • Támogató, bátorító (Ő meg bátortalan)
  • Felismeri és elfogadja a másik szabadságigényét (Csak az övét nem ismeri és fogadja el senki...)
  • Jól ki tudja fejezni magát (Írásban. Szóban nem annyira...)
  • Rugalmas és sokoldalú (Volt fiatalon.)
Gyengeségei egy kapcsolatban:
  • Hajlamos szégyenlős és visszafogott lenni (Tapossatok, itt vagyok! Echte Teppiche.)
  • Nem szereti, ha az életterébe beleszólnak (Ne határozzátok már meg, mikor jövök-megyek, na.)
  • Rosszul viseli a konfliktust és kritikát (Legyen már Világbéke....)
  • Túlzott szüksége van a pozitív visszajelzésre (Fontos a dicséret, fontosabb, mint a pénz. Igen. Hülye vagyok, de ezt eddig is tudtuk.)
  • Nehezen lép ki egy rosszul működő kapcsolatból (16 év. 16 tonna.)
  • Nehezen szid le másokat vagy büntet meg (Inkább rájuk hagyom. Ettől meg persze rossz anya leszek...)
  • Visszafogja érzelmeit (Megtanultam hang nélkül, befelé sírni. Igen.)
  • Perfekcionista (Csak elméletben.)
  • Magát okolj a problémákért (Ki más tehetne róla?)
Mint szerelmi partner:
Az INFP partner nagyon lojális és elkötelezett kapcsolatában. Mivel egyik skálája az F (feeling), így fontos számára a harmónia, a érzelmek. Szüksége van rá, hogy meleg, hosszú távú kapcsolatban legyen. Ha nem egy ilyen kapcsolatban van, aktívan keresi épp, vagy a fejében teremti meg, esetleg nem realizálva egy kevésbé működő kapcsolatot. (Fejben termtésben világbajnok vagyok, amint az A. esetéből is kiderül. Három évig az az álom segített abban, hogy elviseljem a valóságot. Azért ez félelmetes, ebben az összefüggésben.)
Mivel az INFP idealista és romantikus beállítódású, hajlamos lehet rá, hogy gyakran egy "még tökéletesebb" kapcsolatról álmodozik. Előfordulhat az is, hogy a partnerébe belevetít olyan, számára fontos tulajdonságokat, ami nincs is meg a másikban. (Ezt már a múltkor kifejtetted... elég bőségeen. Igyekeztelek megnyugtatni, hogy nem így van. De vajon igazam volt-e? ...majd kiderül. Talán annyi előnyünk van, hogy volt időnk az objektív megismerésre. Asszem.)
Nehézséget okoz neki, hogy a fantáziát összeegyeztesse a minden napi realitással. De mivel mély érzésű és őszintén szereti a partnerét és mivel annyira gyűlöli a konfliktusokat, lojális partneréhez és kitart egy kapcsolatban. (Mindenki szerencséjére MINDIG a fantázia győz...)
Az INFP-t nem igazán érdeklik az adminisztratív dolgok, mint a csekkek befizetése vagy takarítás, de ha megkérik rá őt, ügyesen teljesíti ezt a feladatot. Jól tud bánni a pénzzel is. (Ha csak ellenkező irányba nem befolyásolják, ugyi. Mint Nagy Fal tette, mikor megállt az ajtóban üvöltözni: "Nem azért dolgozok annyit, hogy Te adót fizess..." :(" 
Problémás terület lehet, hogy nagyon nehezen viseli a konfliktusokat és kritikát, személyesen vesz minden kritikát, irracionálissá és érzelgőssé válik az ilyen helyzetekben. Számos problémát jelenthet ez, ha egy INFP-nek olyan partnere van, akinek a TJ (thinking és judging) skálái vannak. A TJ-k másokat képesek objektíven megítélni. Ha a vélemény negatív, a TJ attitűdje fenyegetőnek hathat az INFP számára, és úgy fogja érezni, hogy benne van a hiba. (Asszem ezeket az embereket eddig sikerült elkerülnöm. Mindenki örömére.)
Ezenkívül, az INFP F skálája miatt képtelen elegendő adatot szerezni egy jó döntés meghozatalához, így a konfliktus helyzetekben nagyon furcsán tud viselkedni. Hihetetlen stresszt él át és nem tudja, mit kellene tennie, de bármit megtesz, hogy megszabaduljon a konfliktustól. Ez irritáló, manipulatívnak tűnhet a másik számára, ami nem segíti a hosszú távú kapcsolatokat. (Leginkább semmit nem tesz meg és minden marad ugyanolyan sz.r, mint volt - pedig ez a legirracionálisabb, amit tehet...)
Az INFP-nek szüksége van saját élettérre és szabadságra, hogy azt tehesse, amihez kedve van. Magasztalni fogja azt a partnert, aki ezt tiszteletben tartja és ő is tiszteletben tartja a másikét. Nem féltékeny vagy kisajátító típus. (Tényleg nem. Annyit csoroszlyázol, amennyit akarsz. De én is azt teszek, amit én akarok, vagy annyi az egésznek. Nem viselem a korlátokat...)
Szexualitása:
Általában nehezen nyílik meg partnere előtt, szexuális értelemben is. Amint elnyerték bizalmát, az intimitásra úgy fog tekinteni, mint a legmélyebb érzelmek kifejezésének lehetőségére. A szexuális aktuson kívül, meleg és szerelmes szavak elhangzását is értékeli. Mivel fontos számára, hogy mások kedvében járjon, a szexben is hajlamos először partnere élvezeteire gondolni.
(Ez így van, nincs mit hozzátenni.)
Párkapcsolatban az egyes típusok hogy illenek hozzá:
A legjobb párosítás: ENFP, INFP, ENFJ, INFJ
  • Még működhető párkapcsolat: ISFJ, ESFJ, ESFP, ISFP, ENTP, INTP
  • Kerülendő típusok egy párkapcsolatban: ESTJ, ISTJ, ESTP, ISTP, ENTJ, INTJ
Humoros, de igaz.
Pollyanna - INFP

Szóval, azt akarod, hogy a világ egy jobb hellyé váljon általad? Kár hogy ez sosem fog megtörténni. A típusok közül, muszáj pont abba tartoznod, amellyikben szinte a legnehezebb hibát találni. (Azért sikerülni fog, ha valaki nagyon szeretné, higgyétek el :D) Önzetlen és gondoskodó természetű vagy. (És trehány). Jó hallgatóság, és valaki, aki el akarja kerülni a konfliktusokat. (Ezért inkább mindent ráhagy a másikra.) Tényleg az a vágyad hogy jót tehess. Természetesen ez mindig egy hihetetlenül erős lelkiismereti kérdésé válik benned, amiért bűnösnek és felelősnek érzed magad mikor bármi rosszul sül el. (És rosszul sül el, mert hülye vagy hozzá, kisanyám.) Hát persze, hogy MINDIG A TE HIBÁD MINDEN. Noha folyamatos küldetésed hogy megtaláld az igazságot, sose használod a tényeket és a logikát, ami nagy zűrzavar forrása számunkra, akik az eszünket is használjuk. (Dehogynem használom. Úgy, ahogy nekem jól esik :D)
Ennek ellenére, egy vesztes érvelésben nyugodt szívvel szajkózol pontatlan tények után újabb tényeket, azért hogy megvédd a saját becses értékrendedet. Nagyon valószínű, hogy perfekcionista vagy, ami ez esetben elég rossz dolog. Valamennyi csoportmunka bukásra van ítélve, a hatalmas elvárásaid miatt. (Mint a családom. Az is csoportmunka lett volna.)
Hagyd figyelmen kívül, amit korábban mondtam. Benned is épp olyan könnyű hibát találni, mint akárki másban. (Na ugye.)
Szerencsére legtöbbször igen kemény vagy magadhoz, így szükségtelen hogy arra pazaroljam a drága időmet, hogy sértegesselek. Inkább keresd meg te a saját hibáidat és sértegesd önmagad. (Mást se teszek, köszi..)
Demjén-Charlie-Varga Miklós: Ki szívét osztja szét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.