2013. szeptember 24., kedd

Vili meg a bankok

http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/hibas_termek_a_2014es_karaktergyilkossagok_elokesziteserol


...nem szeretem Viktort. Sok, sok hibát vétett, míg eljutottunk a kialakult helyzethez. Számomra a legnagyobb, (bár költségvetési oldalról indokolt, de össztársadalmi szinten mégis igen demoralizáló hatású) a bankadó kivetése volt, mely azt sugalmazta a pénzintézeteknek: Ti is tisztességtelenül játszotok, mi is. Ti nyerészkedtek, mi lefölözzük és jól megleszünk így együtt...

De a fenti cikk így, ebben a formájában mégiscsak badarság.

Badarság, pont amiatt, mert kétélű fegyver lenne ezt karaktergyilkosságnál bevetni - hiszen mindkét oldal mindenkori vezetői, mindig benne voltak. Nyakig. Sőt, azon túl.

Másrészt, ez az együgyű történetke Viliről, ettől besírtam.
Szegény Vili a hibrid autójával...

Több sebből vérző tanmesét olvashattunk.

1./ Vili látott CHF-et.
Ez azt jelenti, hogy tapintotta, kézbe vette, megszagolta, de legalábbis azt a CHF-et a svájci pénzforgalom is elismerte. Akár hitelpénzként is.
Azt mondhatnánk, hogy ez mellékkörülmény, de nem annyira az. Végül is Vili importált egy autót, a külföldi kereskedő felé valóban csak CHF-fel fizethetett... az a CHF ténylegesen kellett, sőt, ki kellett hogy kerüljön az országból, tehát vissza kellett kerülnie a svájci pénzforgalomba... hiszen import termék állt az ellenoldalon... nem úgy, mint Kisnagyék állítólagos CHF-je Bivalybasznádon, akik azért vettek fel a mama házára devizát nem látott hitelt, hogy kalákában összetákolják a saját kecót, amiben elférnek pereputtyostól. Ha vettek hozzá anyagot, azt forintban vették, ha ki kellett fizetni a szomszéd sörét, mert segített, azért se kellett CHF-et adni. A sarki kocsmában se láttak még ilyen ritka madarat, hogy CHF.

2./ Vili külföldön látta a CHF-et.
Ez megint mellékkörülménynek látszó, helyrajzi kérdés, de nem az.
Vili a CHF-et külföldön látta, konkrétan Svájcban, ahol a jegybanki alapkamat 0,1%, és ahol a bankok - saját érdekükben - tartják magukat az üzleti etikához. Kevéssé tudom elhinni, hogy a svájci bankok mondjuk egy jelzáloghitelre 0,1% alapkamat mellett szemrebbenés nélkül képesek legyenek 10% kamatfelárat tenni. Még, hogy 1,5% a kamat... a cikk írója NAGYON el van tévedve!
Elfelejti, hogy ez itt Magyarország. ...közzétettem itt a lengyelországi helyzetet, ahol a bankok tisztességesek... közel se tartanak ott, ahol mi.

Szóval, szeretnék én Vili lenni. Bármikor, szívesen fizetek 1,5% kamatot a hitelemre. Kedves cikkíró, esetleg ismer ilyen csodabankot? Megyek!


                                                                                        ...Ugye, vili? Vagy magyarázzam el még egyszer?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.