2012. február 21., kedd

Jóskönyv



Bár Sasmadár többször is hangot adott rosszallásának, meg kell vallanom, hogy szeretem Müller Péter írásait. Így a Jóskönyvet is, melyet valaha, egy olyan korban, mely már történelemmé vált számomra, időnként elővettem, és próbáltam belőle "jósolni". Az volt a tapasztalatom, hogy iránymutatást, értékes gondolatokat kapok tőle, de ezzel nem éltem vissza. Jellemzően év vége felé vettem elő, mikor az embert az érdekli, hogy milyen kihívások várnak rá a következő évben. A Jóskönyv pedig az év végi ünnepkörhöz mindig hozzátette a maga gondolatait. Úgy hozzátartozott ez az életemhez, mint az adventi koszorú, a sütemények, vagy a gyertyagyújtás.
Azután eljött a 2008 év vége.
És én elő akartam venni a Jóskönyvet.
És nem találtam.
Tűvé tettem érte a lakást, felforgattam minden zugot. Napokig kerestem, egyre elkeseredettebben.
Tudtam, hogy meg kell lennie, és azt is, hogy az, hogy nem találom, az valami számomra ismeretlen, de nagyon rossz dolgot jelent. Valami olyasmit, hogy most nehéz kihívások jönnek és ebben az időszakban nem számíthatok az égiek kegyelmére.
Mondhatjátok, hogy rendetlen vagyok, és igazatok is van. De mégis. Észrevettem valamit...
Furcsa dolog ez az el- eltűnő tárgyakkal... mindig olyasmi tűnik el, amivel kapcsolatban feladat, gond van. És csak akkor kerül elő, ha megoldódott a probléma... valahogy. (Tudod, hogy most mi az a tárgy, amit nem találok... Nem vagyok túl azon a feladaton, és még nagyon sok erőfeszítésre lesz szükség. Tudom. AZ SEM VÉLETLEN, hogy nincs meg...)
Ez történt a Ji-Kinggel is. Tegnap fényképek keresgélése közben, benyúltam egy dobozba. És egyszerűen ott volt. Ott van négy éve, és szerintem én kerestem ott is.
De nem találtam.
Nem akarta, hogy megtaláljam.
Most pedig egyszerűen csak a kezembe adta magát.
Nem bírtam ellenállni a kísértésnek, és megkérdeztem a könyvet... az alábbi jelet küldte nekem:

CSUN
Kezdeti nehézségek (csírázás)
Képjel: egy zsenge fűszál küzdelmesen kibújik a földből

"...Minden kezdet nehéz. A csírázás, a sarjadás, a szülés, egy új terv vagy új életforma elkezdése nagyon nehéz. A teremtésnek is ez a legnehezebb pillanata: a káoszból rendet formálni, a zűrzavarból harmóniát, a gondolatból eleven lényeket.
Most kezdődik valami.
A bölcsek ezt biztatónak látják, s erre a jósjelre is rámondják a mágikus formulát: jüan, heng, li, csen!
Itt annyit jelent, hogy csírázás, növekedés, virágzás után beérik a törekvések édes gyümölcse. Azt is jelenti, hogy ez a folyamat hosszú lesz, mert átmegy mind a négy fázison. Azt is mondja, hogy ez egy próbatétel. S főleg azt, hogy amikor belekezdesz valamibe, emlékezz arra, amit a gyerekek írtak valaha új füzetük első oldalára: "Isten nevében kezdem el."
Minden üdvös tett áldozatból született.
A kezdet azért nehéz, mert nagy ellenállást kell legyőznöd. Gondolj a súlyos, kemény, sűrű föld és a fiatal kis sarj drámájára.
Nemcsak gyenge, tapasztalatlan is.
Erejét a keserves küzdelmekben szerzi meg.
Aki fölfelé él, azt a bajok, gondok, nehézségek, küzdelmek erősítik.
Aki lefelé él, azt ugyanezek gyengítik és összemorzsolják.
Élj fölfelé!
Gondolj a járni tanuló kisbabára: ezerszer elesik, megüti magát, de föláll újra s újra, s a végén tud járni!
A jósjel azt tanácsolja: ne a távoli céljaiddal foglalkozz, hanem küzdj meg a jeleneddel.
S kérj tapasztalt segítőket, akik jártasak már a "csírázás" küzdelmes folyamatában. Hallgass a jó tanácsokra, s fogadd el a segítséget!
A jósjel biztató. Az üdvös eredmény csak akkor marad el, ha megriadsz a nehézségektől, ha önsajnáló módon gyengének véled magad, s főleg: ha szétszórt vagy, s átengeded magad a zűrzavarnak.
Az Igaz Ember rendet teremt. A hagyomány szilárd alapjaira támaszkodik - ami azt jelenti, hogy rendíthetetlen hite van. ("Rendíthetetlen" azt jelenti, hogy "hisz a Rendben".)
Az evvel rokon kínai kép (a Lun) azt mutatja, hogy a Nagy Ember a sok szálat fonallá sodorja. A rend itt is azt jelenti: a sok kicsi egyetlen nagy egységgé áll össze. Mint a sejtes növekedésben. Itt is fontos az összegyűjtés, a mennyiségi folyamat sok apró küzdelme, amelyek új minőséget szülnek a világra..."

...Hát ezekért a dolgaiért tisztelem én mélységesen Müller Pétert...

Dolly Roll: Ábrándos szép napok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.