2022. december 28., szerda

Kennel és Ji-King: 18. Munkálkodás az elromlotton

 18. Kua

MUNKÁLKODÁS AZ ELROMLOTTON (Képjel: Férgek a szent edényben)

Megállt, férges, bezápult, rothadó helyzet - ugyanakkor biztató. Ehhez azonban az első ötvonás nagy munkáját el kell végezni. Az ember rossz helyzethez alkalmazkodott, igazi lényét elnyomták, szabadságát belefojtották, s most tehetetlen, mert a múlt beleépült a lényébe, és bénító súllyal nehezedik rá. (Alul Szél - Felül Hegy.) A gyermekkori traumák éppúgy idetartoznak, mint múltunk egyéb emlékei: a lélektan szinte teljes egészében ezekkel a „férgekkel” foglalkozik. A szülők vétke a gyermekekben folytatódik. Könyvtárnyi  irodalma van annak, hogyan válnak a tiszta és védtelen gyermeki lélekre rá-fényképezett hatások később jellemmé. És nemcsak a szülői ház, egy beteg társadalom is „beteggé”teszi a lelket: riadtan alkalmazkodunk a lét feltételeihez, s ha azok embertelenek, mi is azzá válunk többé-kevésbé. Bajom oka nem sorsszerű - emberi hiba következménye. Meg lehet, és meg is kell szabadulni tőle! Nemcsak magam miatt, hanem - a Ji-king bölcsessége szerint - szüleim miatt is! Ha magamat megváltom, őket is megváltom, s megszabadítom őket a szellemvilágban már lehazudhatatlan bűntudattól. A múlt átírható. Ez a jelen mágiája. Amit itt és most megváltoztatsz, az a múltat is megváltoztatja. Nem magát a megtörtént eseményt - hanem a nyomasztó emlékét. Ez a „csírák” elégetése. A rohadásnak egyébként az ezotériában nincs olyan undort keltő hatása, mint az érzéki világban: minden újjászületés feltétele.Az elrohadt magból bújik ki a csíra. Megélni rossz, de mint alkímiai folyamat: kikerülhetetlen.A rohadás, a felbomlás a születő újnak az előfeltétele. Addig kellemetlen, amíg az ember„benne van”, amíg régi énje együtt él régi és bomlasztó emlékeivel, s nem tudja még leválasztanimagáról.Találd meg a bajok okát, a múltból eredő nyomasztó emlékeket, beléd ivódott mérgek forrását - és szabadulj meg tőlük. Új tavasz előtt állsz, biztató jövő csírái rejlenek benned, új vállalkozások, messzi távlatok: vesd le magadról a bénító múlt terheit! A helyes stratégia: fölismerni az eddig elrejtett „férgeket”.Megfontoltság az új megszületése előtt - és megfontoltság az új megszületése után! Az elsőre azért van szükség, mert a romlott régi és a tiszta új szétválasztását nem lehet hebehurgyán elvégezni.A második „megfontolásra” pedig azért, mert az új csíra még kíméletet, bölcs figyelmet igényel.S aztán a tetterős, lelkesítő akció.Sorsod alapvető, jó fordulata előtt állsz - ha sikerül az „alkímiai folyamat”. Ne tegyen reményvesztetté, hogy a helyzetet reménytelennek véled - ne siettesd az átalakulást. Mások „elromlásával” légy türelmes: adj időt számukra, s ne ítélkezz fölöttük. Jóslatban az  „elromlott”  lehet baráti kapcsolat, életterv, házasság, lelki gubanc, bezápult terv. Nem biztos, hogy a baj csírája benned van. Lehet, hogy mások drámája most a tiéd. De - valamilyen mélységes oknál fogva: mégis összefügg veled, s a tiéd is.

Gondolatok

A jelen: mágikus idő. Minden, amit valaha éltél, tapasztaltál, ebben és százezer elmúlt életedben, vissza egészenaz ősrobbanásig: MOST VAN.És amire vágysz, amit akarsz, amit tervezel, akivé lenni akarsz, minden eljövendő eszmé-nyed egészen az üdvözülésig: MOST VAN! A MOST: ablak az örökkévalósághoz. Aki erre ráébred: szabad lesz.Aki nem ébred rá, azt tehetetlenül vonszolja a múltja: életét lelki s testi „feltételes reflexei”irányítják.A Ku jósjelének üzenete: téli pangás után a tavasz korszaka. Föl kell számolnod a korrupciót, a bénító érzelmeket, sorsrontó gondolatokat! A tavasz „fel-rázza” az álmos, bénult állapotokat.Le kell vetned magadról a múlt ártó igézetét!Indulni csak tiszta lappal lehet.Ez vonatkozik nemcsak lelkünk, de életünk, kapcsolataink, sorshelyzeteink megújulására is.Gyengeséged, konokságod s tehetetlenséged miatt ne örökíts tovább „betegítő géneket”.Az Igaz Ember biztató tavasz hírnökét látja a rohadás előjelében, s ezért bátorítja, lelkesítiegész környezetét. Mint Jézus vagy az őskereszténység apostolai tanították: Vessétek le a régi embert, hogy megszüljétek az Újat! A jóslatokban itt egy olyan bezápult, rossz helyzetről van szó, amely nemcsak jóvá, dekifejezetten szerencséssé is tehető.Környezetedet inkább lelkesítsd, mint vádold.

Vonások

1. Helyrehozni azt, amit az apa elrontott. Igaz fiúnak az ősei is makulátlanok lesznek.Veszély, a végén üdv.Itt arról a mintáról van szó, amelyet apánktól, apáink társadalmától örököltünk. A lista százféle lehet: mindenki maga tudja, mi az a rossz örökség, amelytől meg kell szabadulnia. A sérülést tágabb   értelemben   a  Hatalom,  a  Szigor,   a  Keménység  túlzása  vagy  éppen  hiánya   okozta.   Bátorszembesüléssel  javítható.  A  Ji-king  szerint  szüleinknek-őseinknek  nemcsak  áldozatai,  hanem főképp megmentői vagyunk - ha vétettek bármiben is.

2. Helyrehozni azt, amit az anya rontott el. Konok kitartás nem helyes. Találd meg aKözép útját.A szeretet, a gondoskodás, a védelem túlzása vagy éppen hiánya az, amit az „anya” ronthatel. Függés, önállótlanság, gyengeség az eredménye: olyan helyzet, amelyben nehéz „felnőtté” válni.Tágabb értelemben ide tartozik az is, hogy túlságosan az anyagba tapadtunk; a fészekből, haeljött annak az ideje, ki kell röppenni a szabad égre. Szellemünk hazája fönt van. Igazi valónk nemaz anyagi természetből ered. Ha eseményre kértél jóslatot: találd meg először a probléma szívét. Ne menj tovább - nemlátsz még tisztán.Egy helyzetet akkor látunk tisztán, ha önmagunkat is tisztán látjuk benne. Itt a túl puhaság,engedékenység okozta a korrupciót. Amikor valaki „hagyta”, hogy így legyen.

3. Helyrehozni azt, amit az apa elrontott. Kis megbánás. Nem nagy hiba.A szándék jó, az erő és a lendület túl sok. Néha sértő is lehet, de a jóakarat végül feledteti atürelmetlen, kissé agresszív taktikát. Munkálkodni az elrontotton nem hirtelen, hanem folyamatosankell.

4. Eltűrni, amit az apa elrontott. A folytatás megszégyenüléshez vezet.Ha fölismerted, hogy nem jó, szabadulj meg tőle. Együtt élni a „nem jó”-val gyáván, tehetet-lenül, kiszolgáltatottan, sehová sem vezet. Ura légy, s ne rabja sorsodnak. (Sajnos manapság - mivel- kevesen ébrednek önmagukra - az emberek zöme tehetetlenül ismétli szülei hibáit. Társadalmilag isinkább csak a jelmezt váltjuk, a kordivatot s a technikát a „vétkek” folytatódnak tovább.)

5. Helyrehozni, amit az apa elrontott. Az ember biztatásra talál.A múlt hibáit felismerni a jelenben nem kis dolog. De nem elég. Jövőkép is kell. A biztatás itt részint másoktól, részint fentről ered. Minden kis újjászülető rügyecskének „tündére” van, aki segít neki kibontania magát a télitetszhalálból. Nincs ereje még, de segítséget kap.

6. Nem szolgál királyokat és hercegeket. Magasabb céljai vannak. A „valódi Ember” céljai túl vannak az éppen fennálló társadalmi, politikai és gazdasági cé-lokon. A valódi Ember Istent szolgálja. Nemcsak mint pap vagy szerzetes, de mint apa, anya, tanító, költő, munkás, paraszt vagy éppenséggel gazdasági ember. E vonásban ébredezik benned az Örök Ember. Nem a „nagy”, hanem a valódi. A szellemi. Innen kezdve nem az a kérdésem, mit szól a tetteimhez az apám, anyám, környezetem vagyaz egész világ - hanem az, hogy mit mond az Isten, aki a költő szerint „belülről vezérel”.

Irányjel:

63. Csi CsiBETELJESEDÉS (átkelés ) UTÁN

(Képjel: Átkelés a folyón - s mellette a „befejezés” képe: valaki éppen az étkezés befejezésénél tart.)

Amit valamikor elindítottunk: megérkezett.Amire törekedtünk, létrejött... vagy éppen „beteljesedőben” van. Minden lefutja a maga küzdelmes körét, és végül eljut valahová: ez lett belőle! Kikerült az öntőformából... tetszik, nem tetszik: ilyen lett. A kör - látszólag - bezárul. „Beteljesedik.”Ilyenkor teremtő erőink rövid ideig egyensúlyba kerülnek: Tűz-Víz nem harcolnak, hanemegymást segítik.Valami, aminek megteremtésén fáradoztunk, most láthatóvá válik: létrejön.Egy kapcsolat, egy szerelem, egy forradalom, egy társadalmi átalakulás, egy munka, amelyet valaha elkezdtünk, egy ház, amelyet építettünk... bármi, ami eddig formálódott, alakult, most kiteljesedik. Ilyenkor jönnek a bajok! A tiszta forradalom után jön a korrupt világ, a boldog házasság elindul az unalom s tönkremenés útján; új házunkba beköltözik a zűrzavar s a diszharmónia.Nincs törékenyebb egyensúly, mint a  „beteljesülés”  pillanatnyi állapota. Ahogy létrejön, máris korhadni kezd; ott ólálkodik körülötte a felbomlás, a szétzüllés, az „entrópia”. Befejezni ugyanis  - mondják a kínai bölcsek - nem lehet  semmit, mert  az élet:  végtelen. Egy-egy kört le lehet futni, csakhogy ez nem végződik sehol, mert valójában nem kör, hanem spirál: máris indul a másik. A végtelen örvénylánc folytatódik tovább.Mitévők legyünk, ha egy karma-kört jól-rosszul lefutottunk? Erre ad tanácsot a Csi Csi. „Befejezés (átkelés) után. Siker a kicsinyben van. Üdvös jósjel. A kezdés (új lépés) előnyös! A befejezés: zűrzavaros.”A bölcs pedig hozzáteszi: tudd: az aggkori boldogság alatt ott van a boldog szülők, házasokés szerelmesek minden beteljesült élményének évgyűrűje! Csiszold, finomítsd, „tökéletesítsd”... S mi lesz az új?

Gondolatok

A Csi Csi dinamikája kozmikus alaptörvény: minden, ami létrejön, rohadni kezd, sőt föl isbomlik, hogy újat hozzon létre. Csak az állóképekben gondolkodó ego mondja, hogy „no, most végre megvan!”. A jósjel politikai analógiája a legismertebb. Számunkra, magyarok számára a régóta óhajtott úgynevezett „rendszerváltás” és az utánakövetkező, mai napig tartó folyamat mutatja, hogy ami „megvan”, az végül soha sincs meg. Az élet legtörékenyebb pillanata az, amikor valami létrejön. Itt kell észnél lenni! S tudni,hogy a lét folyamatos megújulás! Minden nap és minden óra: megújulás!Az Igaz Ember ebben a végtelen folyamatban él: ezért marad örökké fiatal! Ez - újra mondom - nem azt jelenti, hogy a régit elveti, hanem azt, hogy folyamatosan átvarázsolja, újjászüli; ott tartja, ahol a dolgok létrejönnek, és nem ott, ahol „befejeződnek”. Az Igaz Ember: „Forrásember!” Jézus a kútnál azt mondja a szemáriai asszonynak: „Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adokneki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne!” Az ember „aki még nem nőtt fel”, azt hiszi, ha valamit elért, az van. A markában tartja, s ott megposhad. Ez lesz minden „rendszeréből”, vallásából, intézményéből, kultúrájából, történelmi korsza-kaiból, de ez lesz szerelméből, barátságából, moráljából, tudásából is: miután megszerezte végre,romlani kezd a tenyerében. Templomaiból merevség és halálszag árad. Az Igaz Ember ezzel szemben tudja, hogy a dolgok nem „vannak”, hanem valamiből valamivé folyamatosan „lesznek”!

Lelkének benső vetítőgépében nem állítja meg az élet filmjét egyetlen kockánál sem, merttudja, hogy abban a pillanatban bűzleni, sárgulni kezd, s végül füstölve elég. Figyelmét  az újjászületésre irányítja. „Hogy tudok ebből a helyzetből újjászületni?” „Hogyan tudom helyzetemet - bármilyen nagy munkám eredménye is az - újjávarázsolni?” Bölcs háziasszony otthona soha sincs „befejezve”! Mindig újít, kitalál, csinál rajta valamit. S az ostoba férj, aki a „Csi csi”misztériumát nem érti, azt kérdi: „Miért nem jó neked a régi, ami olyan kényelmes és drága volt?"

Nos... azt érzem, hogy legújabb kis vállalkozásom-szívügyem a manifesztáció felé tart, gőzerővel és szinte megállíthatatlanul, ha a bennem munkálkodó elszántság a mozgatórugója, akkor mindenképpen. Ennek érzése, bevallom, kisség megrészegített, olyannyira, hogy első lelkesedésemben nagyívű költségvetést vázoltam fel neki, a tenyésztésen kívül egyéb, kutyászatot érintő tevékenységekkel, melyeket aztán a Ji-Kingen át véltem megmérettetni. A Könyv bölcsessége azonban orromra koppintott; bár Alapjelnek a 34. Ta-Csung (Nagy Hatóerő) jött ki, de irányjelnek ismét befigyelt az 54., az ágyas, azaz a Megszégyenülés képjele; s köszönöm, inkább ebből nem kérek; nem akarok erőltetett menetben felépíteni valamit ami megvalósulása után bajt hozhat a fejemre. Kivettem hát az üzleti tervből a ráépülő tevékenységet, maradt a kennel megvalósítása; s erre a Könyv már a fenti jósjelekkel díjazta nyitottságomat. Őszintén örültem ennek, a 18. Munkálkodás az elromlotton jósjel felmenőkre utalő részei szívem mélyére hatoltak. S hogy a vége beteljesedés és siker lesz? Nagyon várom, azt is, hogy ezekkel a sikerekkel felerősödve új kört kezdhessek. 

Így legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.