2022. december 28., szerda

Család - 42. Gyarapítás

 42. Ji

GYARAPÍTÁS(Képjel: Egy edény túlcsordul az anyagi és szellemi javaktól.)

A növekedés, kibontakozás, fejlődés, termékenység és feldúsulás ideje. Az előző jel a Csökkentés volt (és tényleg, de honnan tudja ezt? Vagy inkább: mit NEM tud?)  - ez most a Gyarapítás időszaka. Apály után a dagály. „Gyarapítás. Üdvös, ha van célod, amelyet követsz. Üdvös átkelni most a Nagy Vízen.” A jósjel mögött az egymást segítő és növelő erők harmóniája áll. Ezt úgy éled meg, mint a valóra válás korszakát. Régóta vártad - most megérkezik. Ami most indul, az jó szelet kap és messzire jut. A Szél és a Gerjesztő (Dörgés) együttes munkája ez. E jelben a gondok megoldódhatnak, kapcsolatok és tervek virágzóvá válhatnak. Használd ki a jó szelet! Legyen világos terved, úti célod, és add bele vállalkozásaidba minden erődet. Most rádöbbenhetsz, mennyi erőd van! (A gyógyulás és felerősödés jele ez, a külső-benső életenergiák feldúsulása.) Személyiséged is gazdagodik. Az ember sokkal jobban megismeri önmagát a „menő”, sikeres, mint a sikertelen korszakaiban, mert ilyenkor az addig rejtett jó és rossz tulajdonságok a felszínre kerülnek. Akiben hatalomvágy bujkált, az ilyenkor meghülyül a hatalomtól, az egoista pedig jó lapjárás esetén hajlamos leszminden sikerét önmagának betudni. A sikerben minden ember  lelepleződik - jó esetben önmagaelőtt is. Közhely, hogy a „hatalomtól mindenki meghülyül”. Így van ez más kísértéssel is: jó lapjárás idején az ego is felpuffad, s hajlamos minden sikerét saját varázshatalmának betudni. Ezért mondja a Bölcs: „A Gyarapodás idején az Igaz Ember, ha jót lát: követi, ha hibája van: elhagyja.” E jósjelnek végső oldása az, amit Jézus mond:„Az ember semmit sem vehet, ha nem a mennyből adatott neki!”A jó élettervet onnan tudod megkülönbözetni a rossz tervtől, hogy a „jó” mások számára is üdvös - a „rossz” csakis neked hozhat hasznot. Az „átkelés a Nagy Vízen” azt jelenti, hogy bár nem tudod, mi vár odaát, azt se, milyen veszélyes az út, de vágj neki bátran! A Mester tudja, mi vár odaát. De nem mondja meg. Szükséged van ahhoz a bátorsághoz s önfeledt merészséghez, amelyet csakis az ismeretlenbe való ugrással szerezhetsz meg. Egyelőre csak egyetlen támaszod van: a hited. Higgy magadban s a Mesteredben! Mindennapi értelemben a jósjel vállalkozásra biztat. Fogj bele, s hajtsd végre! 

Gondolatok

A „Ji” megtermékenyített, áldott állapot. Gazdag jövő ígéretét rejti. A láthatatlan világ segít.Ezt a segítséget akkor kapod meg, ha sorsodat éled - ha élettervedet teljesíted. Ez a „jó szél-irány”. A segítséget akkor veszíted el, ha „eltérsz az iránytól” - ha a földi életbe belevakult egód átveszi az irányítást. Maradj hangolt, nyitott, érzékeny a jóra!A sikerbe több ember bukott bele, mint a bukásba. Légy óvatos!Egy rablóbanda is akkor züllik szét, amikor a zsákmányon osztozni kezd. Harcművészetben a „Li” az a pillanat, amikor hosszú és nyomasztó idő után felvillan agyőzelem lehetősége. Ezt bátran és céltudatosan ki kell használni - de nem szabad beleszédülni! Más győzni, és más diadalt aratni. A győzelmet az ember megérdemli - de a diadalba előbb-utóbb belerokkan. Vonások

1. Előnyös elszánnod magad a felpezsdítő nagy tettre. Nagy üdv. Nincs hiba.Vége a passzivitás idejének. Lehet, hogy önmagadat érzed gyengének, vagy túl nagynak afeladatot, de bátran vágj bele! Lelkesen! Hittel! Jó erők segítségére számíthatsz. 

2.   Valaki   feltehetően   gyarapít!   Tíz  „peng”  kagylót   érő   teknősbékát   se   utasíts   vissza. Hűség és kitartás nagy szerencsét hoz. A király a Menny Urának mutatja be áldozatát. Nagy üdv. Itt olyan áldásról van szó, amely nem saját erőfeszítésünk eredménye. „Kívülről” jön - a jóslat ősi értelme szerint embertől, szellemektől s Istentől. A kitartás azt jelenti, hogy jó szerencsében is maradj a földön - légy szerény, ha a sors rád mosolyog. (Megszédülhetsz - s ez nem jó.) 

3. Még a sikertelen, balszerencsés ügyek is gyarapítanak! Semmi hiba, ha igaz vagy, a Középpel haladsz, s ezt a hercegnek pecséttel jelented. A Gyarapodás időszaka olyan erőteljes, hogy még kikerülhetetlen (karmikus) bajok is előnyödre   válnak.   Lelkileg,   emberileg   gazdagítanak,   erősebbé   tesznek,   s   ez   a   „benső   gyarapodás”előbb-utóbb külső sorsodban is megnyilvánul. 

4. A Középpel tarts. Értesítsd a herceget a helyzetről, kövessen. Üdvös hasznossá tennimagad a főváros áthelyezésekor. A vonás ősi jelentése a médium szerepéről szól, akinek ihlete megmenti országát a bajtól.Akkoriban egy közelgő háború vagy természeti csapás elől az egész nép máshová vándorolt.Szereped az olyan „közvetítő”, akire lent is, fent is hallgatnak. Az időszak pedig roppant je-lentős: hosszú ideig meghatározza a jövendőt. Ilyenkor döntő, hogy őrizd a Közepet!Sem vezető nem vagy, sem vezetett - a kettő között állsz. Mindkettőt meg kell hogy értsd; eznyitottságot igényel. De főleg tapintatot, mert te hordozod az igazat, ami mindenki érdeke.Új születik. Vegyél részt benne: szükség van rád!

5. Igaz vagy (jou fu), és szíved önzetlen, jó. Ne kérdezd: az út nyitva áll. (Nagy szeren-cse.) Igaz és önzetlen szív önmagában hordja jövőbeli jutalmát.Jou fu azt is jelenti, hogy kapcsolatban állsz a jó szellemekkel. „Önzetlen szív” pedig azt isjelenti, hogy másokkal törődsz, és könyörületes vagy. Ez gyarapodásod alapja: ezt ugyanis a láthatós láthatatlan világ is értékeli.Akkor vagy jó, amikor nem tudod magadról, hogy „jó” vagy. Amikor jóságod önkéntelen,természetes. Ilyenkor „könyörületes” is vagy - mert nem ítélkezel, nem minősítesz, nem azt nézed,hogy megérdemli-e vagy sem: adsz, mert árad belőled.

6. Egyáltalán nem gyarapítsz - talán még büntetnek (csi) is! Hűtlen, ingatag szíved azoka. Baj!Olyan helyzetben vagy, amikor  adnod kéne s nem adsz. Hitre lenne szükséged, és kételygyötör. Önzésed elszigetel a világtól, és kivívod az emberek ellenszenvét. Ha így folytatod, a „fe-jedre koppinthatnak” - ezt fejezi ki a „csi” képjele.

Irányjel:

59. Huan

FELOLDÁS (Újraegyesülés)

(Képjel: Víz - és a jég feltörése, szétszórása)

A jég feloldódik, a köd eloszlik, a túlhaladott struktúrák felbomlanak - leomlanak végre a szétválasztó falak. Ide tartozik minden gátlásnak, előítéletnek, téveszmének, komplexusnak, görcsnek, megszokásnak; a test valamennyi leblokkolt életenergiájának és áramlásának, emberi kapcsolatokban pedig az elválasztó érzelmeknek, befagyott sorshelyzeteknek, elidegenedéseknek, félreértéseknek a feloldása.Végső soron itt az ego páncéljáról van szó, amely nemcsak elválaszt, de véd is, s ezért a fel-bomlás egyszerre történhet „fölfelé” és „lefelé”: fölfelé a határtalan szellem, lefelé a kaotikus ösztönök felé.

Ezért írja a bölcs: „Feloldódás. Siker. Templomához közeledik a király. Kívánatos átkelni a Nagy Vízen. Előnyös jósjel.”A jelképes magyarázat pedig így szól:„Szél fú a víz fölött. Feloldódás. Az Ősi Királyok ilyenkor templomot emeltek, és áldo-zatot mutattak be az Istennek.”Feloldódni fölfelé kell! A Szeretet felé! Az Egység felé! Az isteni teljesség felé! Valami magasabb eszmény felé, ami közös! Ha az ego páncélja szétomlik, és a tudat nem fölfelé tágul, de lefe-lé, olyan, mint a részegség: a határait elveszített ember nem szárnyal, hanem a földre ül, és a kavar-gó ösztönvilág erői irányítják.Végre eljött a pillanat! Ami gátolt s elválasztott most megszűnik - mert megszüntetheted.Egy ősi kommentár azt mondja, hogy amikor végre felolvad a jég, a víz alkalmassá válik a hajózás-ra: eljött a lehetőségek, a vállalkozások, a távoli célok elérésének az ideje.Ilyenkor oldódik a szív keménysége, a sokat ismételt negatív gondolatok jellemé, életté fa-gyott rendszere (a régi megunt program) rádöbbensz arra, hogy Istennek semmi sem lehetetlen!Kitágulnak a határaid.Ehhez azonban ki kell bomlani az érzelmi gubancoknak, és negatív gondolataidat („nem si-kerül”, „mindenből baj lesz”, „vesztes vagyok”, „senki sem szeret” stb.) el kell hogy fújja a szélvi-har: hadd, menjenek - ne is nézz utánuk!Ne azt keresd, ami másoktól elválaszt, hanem ami összeköt.Ne csak azt, ami közel van, hanem azt is, ami távoli: nincs lehetetlen!

Gondolatok

Valami oldódik. Benned... Körülötted?... Meglátjuk. Segítsd ezt a folyamatot.Gőg, félelem, gátlás, előítélet, múltbeli - már-már ösztönné vált - tapasztalatok görcse, tév-hit, önzés, rosszkedv, magány, kudarcélmény, hitetlenség: íme, néhány jégdarab, amelynek föl kellolvadni és folyóvá áradni! Főleg az egoizmus.A „jég” a szeretet hiánya. „Jég” az a tévhit, hogy magam vagyok, nincs társam, nincs Iste-nem, nincs varázshatalmam sem.Mi az, ami megfagyott benned, és aminek most föl kell oldódnia? Mi az a ködfüggöny,aminek el kell oszlania? Mondd ki - és győzd le! Taktikád nem lehet kemény, csakis lágy, minta víz, és szelíd, mint a szél. S persze nemcsak te oldódhatsz - világod is, amelyben élsz. Tágul-hat a horizontod. Amikor a jégcsepp folyóvá olvad, a távoli tenger is az övé lesz..., mert eggyéválik vele. Minden egyesülést megelőz a feloldódás. Ne félj a szabadságtól.

Nos... a Gyarapítás jósjelnél leírtak kapcsán konkrét családi tervek jutottak az eszembe; melyek kapcsán meg fogom fogadni a 2. vonás tanácsait, és nem fogom visszautasítani a tíz "peng" értékű teknősbékát sem, sőt nagyon fogok örülni neki, mert lehet, hogy csak tíz "peng", de abban van a jövendő.

A Feloldás jósjelét már megkaptam egyszer Robira vonatkoztatva, és tényleg oldódott is bennem a neheztelés; könnyebb azóta a szívem - de most nem erre vonatkozott a jövendölés, hanem a családi viszonyainkra, gyermekeimmel, különösen Andrással való kapcsolatomra - remélem, hogy így lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.