2013. április 7., vasárnap

Erózió




...mikor visszavittem háziorvosomhoz a kórházi zárójelentést, szinte elégedetten nézett rám.
- Erre számítottam!
- Mire?
- Itt van a baj, látja! Van a gyomrában, a rekeszsérvénél, egy kimaródás. Ez vérezgethetett. Nem nagyon, egyszerre mindig csak kicsit, de el lehet így vérezni szépen, lassan, észrevétlenül. Maga a harmadik beteg a praxisomban, akinek ez jó leletek mellett majdnem sikerült.
- De a kórházban miért mondták, hogy ettől nem lehet? Hogy ez ahhoz túl kicsi?
A doktornő megnézte az orvos nevét, kicsit elmosolyodott, és azt mondta:
- Fiatal még a doktor úr...
...
Amint fent, úgy lent is - szól a bibliai tanítás, és mivel ennek igazságtartalmával nem lehet vitatkozni, elgondolkoztam az erózió analógiáján.
Alapvetően egész életünket az erózió jellemzi, errodálódnak az emberi kapcsolataink, a társadalmi berendezkedésünk - az életszínvonalról nem is beszélve, mert annak már lassan nincs hova tovább errodálódnia - majd pont az én gyomrom lesz az általános kopás alól kivétel.
...
Az erózió kapcsán a másik, felmerülő téma a táplálás - hiszen nem mindegy, hogy mivel etetjük egymást, ezt már tudjuk, ezen múlik, hogy menny, vagy pokol lesz-e az életünk.
Mint ahogy a termőtalaj is igényli intenzív használat esetén a tápanyagok folyamatos pótlását, úgy igényli az ember is a megfelelő, minőségi táplálékot mind testi, mind lelki erejének újjáépítése során. A mostanra kialakult életforma (értsd: keserves küzdelem a puszta létért) kihívásait - sajnos - felfoghatjuk különösen intenzív "művelés"-ként is. Tehát megnőtt az emberek igénye a tápanyag-utánpótlásra.
A minőségi tápanyag viszont  hiánycikk.
Immár - sajnos - odáig jutottunk, hogy nem csak a testünket táplálják silány minőségű élelmiszerpótlékokkal, - hanem a lelkünket is. (Tündérmesék Atyja, Te!...)
Társadalmi szinten ezen a téren ennél a jelenlegi állapotoknál képmutatóbb berendezkedést még nem láttam. A szocialista ideológia ehhez képest smafu volt. Lányregény.
Amikor anyámmal beszélgetek, aki 82 éves, és világ életében meggyőződéses baloldali volt, hogy ne mondjam, hite szerinti kommunista (emiatt a hit és meggyőződés miatt rágjuk a küszöböt családostól - mennyivel jobb lett volna annak idején, szegénykém, kevesebb hit és több racionalitás! Sokaknak nem okozott gondot félretenni az ideológiát, ha a zsebéről volt szó, - de az én anyám, sajnos, nem ebbe a kategóriába tartozott...) - és mesél tévéélményeiről (a kincstári hírek fogyasztója), mintha nem is ugyanabban az országban élnénk. Ez már több, mint bizarr a számomra, nem is tudok a helyzettel mit kezdeni. ...az, hogy elvették a közgyógyellátási igazolványát, hogy nem bírja fenntartani a lakását - mintha mind mellékes lenne Vezérünk "szabadságharca" mellett, melynek dicsőítése folyik a kincstári médiában, ahol minden nagyon szép, jó és tökéletes.
...
Egész jó lenne egy ilyen tökéletes Magyarországon élni.
Egyszer már ez az ország majdnem tökéletes volt.
Csak akkor a Szeretett Vezért Kádár Jánosnak hívták.
Nem építtetett stadionokat a kedvenc sportjának, nem vágyott földbirtokosi babérokra... de nem voltak éhező gyerekek az országban.
...
Nekem mindenesetre - a magam szintjén - tovább kell dolgoznom a Táplálás jósjelének üzenetén, mind saját magam, mind a családom érdekében. Mégpedig a lét mindhárom vetületében.
Racionálisan...


Bikini: Lóhere

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.