2013. január 9., szerda

Válságkezelés


Érdekes gondolatokat olvastam a válságkezelésről, cégvezetőknek szánva. Azt gondolom, hogy a magánemberekre is igazak (sajnos) a leírtak, ezért beollózom ide. Személyes tapasztalataim is azt támasztják alá, hogy borzasztó nagy alkalmazkodási képesség kell a mai világban a túléléshez, sokkal nagyobb, mint fennállásom eddigi 42 évében bármikor. Sőt, nem könnyű egy embernek ezt a szemléletet kialakítani magában... bizonyos tekintetben súlyos kompromisszumok megkötését, olyasfajta habitust jelent, amely a korábbi évtizedekben nem képviselt értéket :( ... most ezek a tulajdonságok kerültek előtérbe (ami nem biztos, hogy a Világ javulásának a jele... sőt...). 

Esetleg próbáljunk meg raffolni a vitorlán. Hátha valahol egyszer partot érünk...

Íme az idézet a cikkből:

"Azok, akik eddig talpon tudtak maradni, három csoportra oszthatók.
Úgy tűnik, hogy a "jelentős tartalékfelélők", a "válság kedvezményezettei" és a különösen jó "alkalmazkodási képességgel" rendelkezők állják a sarat. Az előbbi kettő adottság, az utóbbi ugyanakkor egy igencsak elgondolkoztató és létfontosságú kvalitás felértékelődését mutatja.
Az alkalmazkodás, vagy változás képessége életmentő vezetői tulajdonságnak tűnik manapság. Míg korábban a stabilitás, konszenzuskeresés, szilárd értékőrzés egyenlő volt a sikerrel, napjaink gazdasági körülményei felülírták a múltat.

23383_sponsor-leader.jpg
A talpon maradottak rugalmasságról, megújulási képességről, nyitottságról, változási és változtatási hajlandóságról tettek tanúbizonyságot. Két évtizeddel ezelőtt a „stabilitás”, tíz éve a „kreativitás”, manapság a „változási képesség” a legfontosabb sikertényező. Aki el tud elengedni szinte bármit, képes egyik pillanatról a másikra teljes paradigmaváltásokra, az kevésbé őrlődik fel. Sőt, még akár sikeres is lehet. (Régen az ilyet jellemtelennek hívták, jól érzem???) Azt, hogy mikor lesz vége a globális recessziónak, senki nem tudja. A legnagyobb közgazdasági szakírók egyöntetűen azt állítják, hogy hozzá kell szoknunk a jövőben a "válság-életmódhoz". Ennek pedig van általunk is befolyásolható tényezője, a megújulási képességünk „felturbózása”. A változási képesség lényege és jelentése, hogy milyen gyorsan, milyen mélységben tudunk alkalmazkodni az új helyzetekhez.
Van, aki képes erre van, aki kevésbé. Egy biztos, hogy ez a tulajdonságunk kulcstényezővé vált és a siker megalapozója 2013-ban is." (Richpoi Hírek)


(Változz velem
A játék egyszerű
Változz át és azt se kérdezd
Mért kell mindig másban hinned
Átváltozás
Az egyetlen szabály
Állomásról állomásra 
Változó az út iránya
Változz velem
Hátha így a jó
Én nem tudom, hogy hol tévedtem
Mért kell mindig másban hinnem
...
Bár, ami elmúlt, úgysem fáj
Aki téved, csak jól jár
Mert a szó úgyis elszáll
Ami elmúlt, úgysem fáj
Aki téved, csak jól jár
Mert a szó úgyis elszáll
...
Változz velem
Már miénk a jövő
Még nem tudom, hogy jó-e így ez
Miért nem jó, amit eddig eddig hittem
Változz velem
Hátha így a jó
Én nem tudom, hogy hol tévedtem
Mért kell mindig másban hinnem)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.