2013. január 7., hétfő

Diéta



A Facén (és a többi elektronikus portálon) terjed a fogyókúramizéria. Mindenki teljesen lázban van, és - hozzám hasonlóan - öt pert alatt akarják leadni 10 év zsírpárnáit.
Azért ebből töményen olvasgatva, kicsit viccesek tudunk lenni, mi nők.

Az egyik helyen például megtudhattam, hogy a válság miatt hízunk (nekem nem ez volt a tapasztalatom, amikor kilátástalannak éreztem a helyzetet, erőlködés nélkül málltak le a kilók, a halvány reménnyel együtt indult be újra a tartalékolási folyamat fizikai szinten).

A másik helyen azt állították, hogy a napi húsbevitel gátolja a fogyókúrát - ez megint csak marhaság, zsírosat, azt nem szabad enni, és az arányokra vigyázni kell, a fehérje bevitelre pedig fogyókúra esetén hatványozottan  szükség van, hogy elkerüljük az izmok leépülését (tapasztalatom szerint csirkemellből elég napi 10 deka. Többre megy vele az ember, mint fél kiló császárszalonnával.)

A harmadik helyen mozgásmegszállottak cikkeznek az önsanyargató szintű edzésről - ez megint a ló túlsó oldala, nekem remekül sikerült anno leadnom 30 kilót gyakorlatilag mindenféle testedzés nélkül, pusztán a táplálkozás átállításával.
Nem mondom, hogy ésszel végzett sportolás nem jelent segítséget - elsősorban nem a fogyásban, inkább a kondíció fenntartásában. Ezért kezdtem újra úszni, és most még ez a guggolgatás is... atyagatya... :D (Gondolkodjatok már! Az izomszövet nehezebb, mint a zsírszövet...)

Nekem az a tapasztalatom, hogy a táplálkozás átállítása a legnehezebb feladat, de ha azon túl van az ember, akkor a "fogyókúra" nem is okoz semmi megerőltetést.
...igen, át kell állni: sok nyers zöldség, elégséges fehérje, és épp csak annyi szénhidrát, hogy az ember ne essen rá a tűzhelyre... (tudjuk).

A legjobb, ha az ember naponta 1* szán időt rá: elő egy nagy tálat, beleaprítani jégsalátát, káposztát, sárgarépát, ha van rá keret, paradicsomot... kerülendő nem csak a bors és erős paprika, de még a hagyma is, mert fölösleges savat csinál.
Következnek a fehérjeforrások: sajt, pirított csirkemell darabok, öntet (ez utóbbi el is maradhat). Ezek aránya az össz tömegben kb. 30% legyen, akkor jó.
Ebből reggelire és ebédre annyit kell enni, amennyi csak beléd fér. Lehetőleg kenyér nélkül, vagy maximum barna kenyérrel (a rozs nekem nem jött be, ugyanúgy savasít, mint a hagyma, és az erős ételek).
...és bármit vacsorázhatsz, (csak a savkeltő étkeket kerüld).
Ja, még valami: nem megy egyik pillanatról a másikra.
Ha előtte zsírosan, fűszeresen étkeztél, szeszeltél :D és sok kávét ittál, akkor kell néhány "átállító" nap (ezeken kezdek lassan túl lenni).

Le kell korlátozni a kávét, elhagyni a hagyományos ételeket, és lassan növelni a növényi táplálékok arányát. Ezekben a napokban a szénhidrát bevitel csak lassan csökkenthető (tapasztaltuk...), kell adni időt az átálláshoz a szervezetnek.

De ha ezen túl vagy... ég a zsír! :D

Ja: és ettől a diétától nem fogsz szenvedni az éhségtől. Nem fogsz egyik pillanatról a másikra lefogyni tőle, de havi 2-3 kilót biztos. Sokáig kell csinálni... asszem, leginkább egy életen át.

(Ha elérted a kívánt súlyt, kicsit lehet az arányokon "lazítani".)

1 megjegyzés:

  1. A gondot az izom és a zsír (háj) közötti fajsúly különbség okozza!! Ugyan az a zsír (háj) tömeg jóval terebélyesebb alkatot ad, mit az azonos tömegű izom!!! Innen a „tésasszony” alkat! :D

    VálaszTörlés

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.