2012. szeptember 2., vasárnap

A Ji-king bölcsei



"Jól csak a szívével lát az ember. Minden, mi lényeges, a szemnek láthatatlan"...
...
A Ji-king szerzői tényleg tudtak valamit... ahogy Müller Péter feljegyezte valahol, a Szent Szellem lakik ebben a könyvben.
Én nem tudom, hogy mi az oka, de való igaz, hogy a Könyv mindig ad némi támpontot. Lehet, hogy valóban úgy működik, mint "mindenféle jóslat: mondanak mindent és mindennek az ellenkezőjét és majd te kiválogatod belőle, mi az, ami neked szól" - de a léleknek annyira magas szintjéhez szól, hogy bármi is, amit "kiválogatsz" belőle, biztos, hogy tovább visz az úton.
Egyébként ezt a jelenséget, hogy "majd te kiválasztod, ami neked szól" Müller Péter ennél sokkal szebben fogalmazza meg előszavában: "az analógiák végtelen sorából mindig a problémád választja ki a választ! A szívedben rejlő KÉRDÉS vonzza magához a feleletet.
Ahol a sorsodban gondot érzel, megoldandó problémát, ott keletkezik erőörvény, mely a választ magához húzza."
És igen, ...ez működik.
Nézzük a kérdéseimet és a kapott feleleteket az elmúlt bő egy esztendőből.
A legelső gond, melyről előkerülése után megkérdeztem a Könyvet, a fiammal való kapcsolat volt. Aki a Randivonalon olvasgatta a bejegyzéseimet, (akkor még nem vezettem blogot), az tudja, hogy komoly szenvedést okozott nekem a gyermekeim hányattatása, és különösen Bandigúz viselkedése az elmúlt években.
...
...a jósjel, melyet a könyvtől kaptam, a 31. Hszien - összehangolódás volt, képjele: Kettétört tányér két darabja összeillik - mert egyek voltak...
Igen, őt - furcsa paradoxonként - alighanem valóban örökös, erős társulásra kaptam az élettől, szorosabb lett ez a kötelék, mint a másik két gyermekemmel - pedig ő volt, akit saját magamtól a legtávolabb állónak éreztem. Másrészt, a tányér mintája... igen, András fiam nagyon sok dolgot örökölt tőlem, a nyelvi kifejezőkészségtől a társasági viselkedésen át az utolsó pillanatban végzett munkáig... persze nem csak belőlem van benne sok, és azok a tulajdonságok, amelyek bennem is léteznek, benne sokszor kissé megváltozva bukkannak felszínre nála.
"Hszien a szeretet villanásait jelenti, az összetartozás élményét, a lelkes örömet, hogy: Jé, hisz ez összevaló!"
A következetesség többé-kevésbé következetes alkalmazása mellett ez a felismerés volt az elmúlt évben, ami segített abban, hogy némi haladást érjek el Andriska civilizáció irányába történő terelgetésében... Hogy jó úton haladok, azt a magamban érzett változás alapján tudom. Már nem érzem sorsszerű szükségességnek, hogy András fiamból bűnöző legyen... most először érzem annak esélyét, hogy talán, majd egyszer, alkalmas lesz az emberi társadalomba való beilleszkedésre.
Persze, addig még van mit tennünk - ezt a mai jelenet is megmutatta számomra.
...
De nézzünk valami mást.
Az anyagi helyzetemre irányuló kérdésre az itt is hosszadalmasan kifejtett 3.Csun (Kezdeti nehézségek - csírázás) jósjel jött ki.
Ezt itt hosszasan kifejtettem, annyira igaz minden szó erre a helyzetre.
Talán a lényeget ismételném itt meg: A folyamat hosszú lesz, nagy ellenállással kell megküzdeni. Kérjek tapasztalt segítőket (kaptam és köszönet érte), nem szabad a távoli jövővel foglalkozni, mindig csak a következő lépés megtételével, nem szabad szétszórtnak lenni, az önsajnálat nem kívánatos... és a kis mennyiségek gyűjtögetésére kell koncentrálni - hogy majd egyszer minőséggé változhassanak az életemben.
...
Ennél jobban itt sem lehet összefoglalni a teendőket, pontosan ezt tettem az elmúlt, közel egy évben, és, bár még nem vagyok az út végén (a folyamat hosszú lesz...), de rengeteget haladtam. Hogy mit tettem? ...semmi mást, csak azt, amit a Könyv javasolt.
...
A betegségem, ami miatt elő kellett vennem a Könyvet...
39. Csien - Nehézség (Béna ember egy hideg házban)
Erről is írtam már itt, hosszasabban. Most csak néhány sarokmondat:
"Sziklás hegyen a veszélyes víz: a nehézség jelképe. Az Igaz Ember gyökeresen átrendezi belső énjét, hogy megújítsa magában a TAO hatalmát."
"A korlátok építésében Neked is részed volt."
"Az OKOT kell megszüntetni - és az benned van."
"Az akadály nem azért van, hogy büntessen, hanem azért, hogy több legyél! Szabad!" - ez a mondat különösen sok meditációra ad okot...
és végül...
"Légy kitartó, és gyűjts erőt! A bölcs szeme látja, hogy hajlamos vagy a feladásra." (Igen, ez nagyon igaz. ...még most is.)
...
Lánykámmal kapcsolatos kérdésemre az alábbi feleletet kaptam:
38. KUJ - Ellentét (Képjel: Szemek ellentétes irányba néznek, kezek elfordulnak egymástól.)
Hogy mit ír ez a jósjel? Hogy igazat? Nem csodálkozom rajta...
Nehéz helyzet. Csak a kis lépések lehetnek hasznosak. Azok a tulajdonságok irritálnak legjobban, amiket magunkban mélyen eldugtunk... A Kuj a tolerancia iskolája.
!Ha a sokféleség közös alapot és célt talál, nagy dolgot szülhet! Mindenki megőrzi másságát - de egy irányba húz. Ez a fejlődés útja az élet minden színterén.
A kérdés: hol vagyunk közösek?
Mi az, ami minden idegenség dacára mégis összeköt bennünket?
...
Tisztelni kell a másik másságát. Számíts ellenállásra, ellenkezésre, félreértésre, indulatra, közönyre ...de keresd meg mögötte mégis azt a pontot, ahol nincs ellenállás, nincs ellenkezés, csak valami mélyen fekvő közösség, vagy távoli, azonos cél."

...ma hajnalra ennyit a Ji-kingről, bár még sok mindent nem mondtam el, ami fontos. De most van egy azonos cél: lánykám ma megy először az új iskolába.
Amit azért választott, mert Te javasoltad neki.
Szóval megyek, készítek neki elemórzsiát az útra...

Szép reggelt mindenkinek.

De nehéz az iskolatáska - Bergendy - Demjén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.