2012. július 21., szombat

Csien



Nehézség

(Képjel: Béna egy hideg házban)

Ez nem a 3. jósjel "kezdeti" nehézsége, amely minden új elindulását szükségszerűen kíséri. Itt olyan gondokról és akadályokról van szó, amelyek életünk során sorsszerűen bukkannak fel. Oka nem a kezdeti ellenállás, hanem az érett karma: próbatétel, melyet az ember tetteivel megidézett.
A helyzet nehéz. 
A Csien arra tanít, hogyan birkózz a nehézséggel.
Az első tanács:
"Sziklás hegyen a veszélyes víz: a nehézség képe. Az Igaz Ember átrendezi benső lényét, hogy megújítsa magában a TAO hatalmát."
Mit jelent ez?
Először is azt, hogy nem ront az akadálynak, hanem önvizsgálatot tart. Nincs ugyanis életünkben olyan külső akadály, amelyet tőlünk függetlenül, valamiféle megátalkodott színpadmester tolna elénk - minden a mi teremtményünk!
Ezt hívják karmának.
Amit az ember belül nem old meg, kívül mint sors bukkan elé. Egy-egy betegség vagy életesemény nem egyéb, mint láthatóvá vált benső lélekprobléma.  Megnézheted, megfoghatod, bele is ütközhetsz; ami a lelkedben csak gondolati gubanc volt, érzelmi vagy tettleges támadás az Egész ellen, abból baj született. Olyan "valódi" helyzet, amit nem szeretsz.
Mások viszonyulása hozzánk: tükörkép is.
A korlátok építésében neked is részed volt.
Hiába rontanál neki. Nem azért, mert az akadály túlságosan kemény, hanem azért, mert amíg nem ismered föl, hogy ez a te Műved, állandóan újra s újraépíted.
Az OKOT kell megszüntetni - és az benned van!
Az akadály nem azért van, hogy büntessen, hanem azért, hogy több legyél! Szabad!
A nehézségek és próbatételek a közönséges embert összeroppantják, az Igaz Embert megerősítik és istenivé teszik.
Nem túlzok. Az a szó, melyet úgy fordítottam, hogy benső lényét "átrendezi" (fan) pontosan megfelel a keresztény "megtérés" (metanoia) fogalmának. Visszafordul a Tao-Isten felé.
Az első tanács: nézz befelé, és változtass magadon.
A második tanács: ha sikerült megtalálnod bensődben a baj teremtő forrását, ne riadj meg a már előállt külső helyzettől! Légy kitartó, és gyűjts erőt! A bölcs szeme látja, hogy hajlamos vagy a föladásra.
Ne tedd! Ahol most gyengének véled magad, ott leszel a legerősebb!
Ne halljam azt a szót, hogy "reménytelen"! Minden változik, csak épp a reménytelenség nem? Ki mondja ezt neked? Az a rossz varázsló, aki köréd bűvölte ezt az egész helyzetet, és most arra akar rávenni, hogy ne is ébredj föl belőle?!
A második tanács: "fordulj délnyugat felé, ott a megoldás - és kerüld az északnyugatot!"
Azt jelenti: ne fuss tovább! Ne akard mindenáron legyűrni a nehézséget! Ne feszítsd tovább a csomót! Lehet, hogy az idő megoldja a dolgot. Vagy te - de nem most, mert nem időszerű! Vonulj vissza! Így találod meg a Közepet (Csung). Minden nehézség addig tart présben, amíg kisajtolja belőled az édes mustot. Régi jövendőmondók biztató távlatot látnak a nehéz helyzetben.
Még tart a tél, fagyos a föld - de jön a tavasz!
Ennek az a feltétele, hogy másképp gondolkodj.
Sőt, kissé más is legyél.
Ébreszd föl magadban az alvó Mágust, aki szeretettel varázsol!
(Müller Péter)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.