2024. július 20., szombat

Zsibbadó nyáridő

 Nos, sehol nem állok, jó szokásaim szerint, a melóval - de mindezek ellenére sem vesz rá a lélek hogy nekifogjak. Második napja tart ez a lekiállapot. Tudom, hétvége van, ilyenkor normális emberek amúgy se dolgoznak; de én nem vagyok normális, ugye ezt rég tudjuk. 

Mindenesetre ÁFA határidő van; meg akad még beadatlan beszámoló is, és az ugye nem egészséges így júliusban. A negyedéves MNB-ről nem is beszélve.

A munkakedvem (a maradék) tegnap reggel ment el, és ismét az Ügynökség kapcsán, mikor is rájöttem, hogy a kollégák nem tették fel a szokásos listákat az elmúlt hónapokban, amelyekhez egyeztetni tudnék. Úgy kellett külön kérni őket - ezzel haza is vágták a tegnapi munkámat; mire végeztek a legyártásukkal, már dél volt, meleg, és nem elég, hogy azon agyalogtam, hogy szuperbruttó három kilóért nekem miért kell még velük is bajlódnom (mostanában, lehet, hogy nagyon gáz, de sorozatosan lázadok az ellen, hogy kihasználjanak, és mikor főnöki feladatokat várnak el tőlem - emberek irányítását, ellenőrzését, határidők betartatását stb. - egy beosztotti karcsú jövedelemért, az igenis kihasználás. Amúgy velem mindig ezt csinálták - Kékhemü pl. nem adta meg nekem a gazdasági igazgatói besorolást a Faktornál, pedig rajtam nyugodtak ezek a teendők; ráadásul beosztottam is kevés volt és nem is voltak a helyzet magaslatán.

Tegnap álltam este a konyhában, kezemben a piros meg a kék tablttával (a piros a vénás keringésre, a kék meg gyulladáscsökkentő a nyomorult ízületeimre) és egy pillanatra Neo-ra gondoltam: piros, vagy kék? 

Mondtam is Robinak, hogy olyan Mátrixosan érzem magam. Majd megállapítottam, hogy Neo amatőr volt, ide nekem mindkettőt.

Bevettem, de semmi változás a mátrixban.

Illetve.. bennem egyre több.

...

A tegnapi nap 13 órakor Gyuri bácsi temetésével folytatódott. Még mindig hihetetlen számomra, hogy nincs már az öreg harcos; még tavasszal, mikor a választási kampány kapcsán ígérgetéseket kellett hallgatni a lakógyűlésen, még beszélgettünk. Kék szeme akkor nem csillogott annyira életvidáman, mint máskor; panaszolta a megjelent, akkor ellenzéki képviselőjelölteknek (azóta megnyerték a választást), hogy megbüntették, mert "feltölötte" a "záportárorozót... Az ő földjük annak van minősítve, és ő nem töltött fel semmit. Az út lett megszélesítve a túloldalon lakók által és sokan csináltak oda parkolóhelyet is. Az öreg pedig nem szólt érte; mert különben nem férnénk el végképp az úton.

És ezért ő lett az, akit megbírságoltak.

Undorító.

...

A helyi politikai elitből nem igazán láttam ott senkit előfordulni; pedig a temetésen szép számmal voltak Gyuri bácsi tisztelői. Ez is igazolni látszik azt az érzésemet, hogy nem érdekel senkit ez a terület - csak választások előtt jut eszükbe hirtelen; akkor kijönnek, kicsit ígérgetnek, majd minden megy tovább, ahogy eddig.

Viszont én átgondoltam ezt, és hoztam egy döntést.

Én nem akarok ingyen munkát végezni itt, senki szekerét nem akarom tolni. Ezeknek az embereknek egyáltalán nem fontos Pistály. Akkor én miért szívjak közösségi (ingyen) munkával?

...

Gyuri bácsival jövet-menet el-elbeszélgettem, s ezek az emlékek jártak az eszemben tegnap egész nap.

Emlékszem, mikor sétálni mentam Alfával és Áfonyával a rétre (a rétjükre) és az öreg messziről meglátott. Hozta a pásztorbotot, és már messziről lengette feléjük, figyelve a két kutyám reakcióját. 

Nos, nem vallottak szégyent. 

- Ez nagyon jó kutya lesz - intett a bottal mosolyogva Alfa felé; sosem felejtem el, mennyi, az állatok, a Föld iránti szeretet csillogott a szemében. 

...még most is elsírom magam, ha eszembe jut. Tele volt élettel. Olyan volt, mint egy öreg gyerek. Egy öreg gyerek, aki egész életében a földet, az állatokat, a szabadságot szerette.

Mint apám.

...

A temetés után hazaérve, már nem volt lelkierőm leülni dolgozni; pedig igencsak lett volna mit.

Helyette inkább felcuccoltam, és elmentem uszodába. De még ott is viszonylag sok idő kellett hozzá, hogy rávegyem magam a 40 hosszra.

A mai napot fejéssel kezdtem - két napja este már nem fejek, de a ma reggeli dupla adag volt. Örültem is neki, meg aggódtam is Bambóért, akinek a tőgye szögletesre keményedett a több, mint három liter tejtől.

Hiányozni fog a finom tejecskéjük, de muszáj már pihenőre vonulniuk. Augusztus, szeptember... jön nemsokára az új vemhesség, a jövő évi generáció előtt pedig kecskéimnek vissza kell nyerniük a kondit. Szeptember elején lesz 180 napja a laktációs időszak kezdetének - és 8 literrel/nap nyugodtan lehet számolni a teljesítményüket, még a februári csökkentett mértékkel és a mostani apasztással együtt is. Ez 1400-1500 liter tejet jelent. Brutális mennyiség, kis adagonként. Minden okunk megvan arra, hogy nagy becsben tartsuk őket, főleg Bambót, és mindent megtegyünk, ami ahhoz kell, hogy jó kondiban legyenek a következő szezonra.

Jövőre mindenesetre nem fogok kézzel fejni - nem is bírom; meg - reményeim szerint - többen is lesznek, hisz a két gödölyét is be szeretném állítani.

...

Fejés után sajtot csináltam, utosló rendeléseimet teljesítendő; majd elnyúltam az ágyon, mondván, kell egy kis szieszta (az igazság az, hogy a kanna füle kijött a helyéről és szétöntöttem a savót, ettől kissé kiakadtam, na..)

Fekvés közben, az ótvaros lakás közepén, ismét megérkezett a gyerekkori nyári, telkes életérzés, ami mostanában egyre gyakoribb vandég.

Akkor éreztem így magam, mikor úgy dél tájban felébredtem, körbenéztem. Nem volt bent senki, Anyu és Nagyi akkorra már vége felé jártak a hajnali kapálásnak. Az illatok, az érzet - az édes, boldog gyermekkor, a gondtalan semmittevés és a szabadság. Az energia, ami árad, és mozdulni sem jó, nehogy elveszítsük ezt a tűnő álmot.

Nagymamám közelében volt ilyen nekem; Nagyi, gyerekkor, föld; szabadság - ezek különös keveréke ez, és egyre gyakrabban jön. 

Vajon miért? - tűnődtem. Hisz évtizedekig nem volt részem benne - pedig mindig is ezt kerestem volna, mint az elveszett Paradicsomot.

Ennyire lefelé hajlik már az életem? Hisz ez az érzés úgy 14 éves korom felé - akkor azt hittem, örökre - elveszett. Ennyi lenne már csak hátra? Az igazán nem lenne jó - gondolkodtam (mert legyünk rutinosak, minden megoldáshoz legyen egy problémánk, amivel agyon lehet vágni azt a kicsi jót, ami adatott),

Ma tovább jutottam a gondolkodásban. Valahogy rábambultam a szoba közepén, random a térbe állított öreg szekrényre; mely Nagyikámé volt; melyben gyerekkori Karácsonyok előtt különös kegyelemként törölgethettem a nippeket (a mókust sikerült is eltörnöm, nagyon haragudtak rám érte); amely csodás titkokat rejtett, fényképeket, iratokat, Kiváló Dolgozó érdemérmet és egyéb szocreál, és még annál is korábbi időkből való relikviákat.

Eszembe jutott az a - immár három hónapos - emlék, mikor végre ide került (igen, azóta kerülgetjük és gyűlik fel a kupi. Azóta güzülök, hogy ne kapjon senki bírságot, és megússzuk amit meg kell úszni. Szörnyű.)

Mikor oda került a szekrény, és magamra maradtam vele, ránézve a random helyfoglaló vénséges és kopott bútordarabra, a szívembe melegség kúszott. 

- Végre hazajöttél, Nagyikám!...

A szekrény (akkor már fél napja álldogált ott, senki nem háborgatta) hangosan pattant egyet, mintha helyeselne valaki.

...

Tehát, ha úgy van, mint ahogy gondolom, és a Nagymamám energiái érkeztek vissza hozzám, akkor részint nagyon kell örülni ennek.

Másrészt nagyon kell figyelni, hogy elkerüljem a sorsazonosság-átvállalást.

De hogyan lehet ebből az egészből úgy megszűrni az energiákat, hogy ne essek ebbe a hibába?

Hisz annyira örülök ennek az érzetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.