2024. július 17., szerda

Hőség

 A júliusi kánikula napjait éljük, s néhány nap után észre kellett vennem, hogy ez az időjárkálás bizony elvitte a munkavégző képességem 2/3 részét.

A délelőttök még csak-csak mennek valahogy, és amit reggel 7 és 13 óra között el tudok végezni, az el van végezve - de az igen kevés, a feladatdzsungelhez képest mindenképpen.

Ez a tény, s a teljesítési problémáim miatti szorongás aztán az enyhület óráiban (éjszaka) bekúszik a tudatalatti repedésein, és olyankor kezd kínozni, mikor végre alhatnék, vagy a munkakezdésre kumulálódik, hogy kapkodjak és még az a néhány óra se teljen normális munkával amikor lenne erre mód.

Délután, fejés után, végkimerülten rogyok le az ágyra, hogy azután valami se ébren, se alva állapotban töltsem azokat az órákat, amikor áll a lakásban a forró levegő. 

A mélypont olyan 16-17 óra körül van, de utána is csak olyan lassan normalizálódik a helyzet, hogy mire elfogadható lenne a hőfok, már teljesen olyan vagyok, mint a kifacsart citrom; s ha ez még nem lenne önmagában elég, támad a kéz zsibbadásom is, már nem csak az ujjaim, de a tenyerem, alkarom, csuklóm, könyököm és felkarom is be- beszáll a "buliba".

Huszadika után apasztás lesz, pedig a finom tejecskét nagyon fogom hiányolni - de muszáj, mert ennek már fele sem tréfa.

Onnantól a megélhetés is drágább lesz.

...

Tehát küzdök, mint fuldokló a víz alatt; most megint lenyomtak - anyagilag is padlón vagyok folyamatosan; még akkor is ott lennék, ha minden ügyfelem rendesen fizetne, de most is 330 e Ft lejárt esedékességű számla vár a csodára. Vagy az Enter gombra. Vagy bármi.

Nem lenne ez téma, ha nem lenne NAV inkasszó, de ugye van - és ha ilyen tempóban haladok, még jópár hónapig lesz is; hiszen, bár kiköhögtem már az idén 3,2 M Ft adót, de még tartozom 2,5 M Ft-tal.

Ebből 1,5-öt még mindenképpen hagynom kell, hogy beszedjenek (talán év végére túl leszek rajta) és kérhetek a fennmaradóra automatikus részletet; hogy elkezdhessem a lakás illetékét kiköhögni.

...

Egy havi részletből felszereltethetném a klímát a lakásba... egy másik havi részletből kicserélhetném a sütőt és a hűtőt. Is.

Egy harmadikból megcsináltathatnám a kocsimat. Vagy lecserélhetném. Vagy bármi.

...

De nekem lesz egy Petőfi hídra néző, gyönyörű, két szoba hallos lakásom. Mindezek helyett.

Nyugdíjalapnak.

Ha megérem.

...

Robi rám ijesztett vasárnap, kettős látása, fejfájása volt; bezárta a kocsmát, valahogy hazavezetett (..) majd mentünk az ügyeletre TIA gyanúval.

Nem lehet rossz szavam a magyar egészségügyre, 4 óra alatt, koponya CT-ig bezárólag kivizsgálták. Sőt, a szemészet vissza is rendelte.

Amíg ott üldögéltünk, többször végigfutott az agyamon, hogy ez igazságtalanság; Robi 10 évvel fiatalabb nálam, szeretem mintha az öcsém lenne, és én nem azért választottam magamnál ennyivel fiatalabb embert, hogy a végén őt is én temessem el - de akkor, ott, ez a lehetőség olyan fojtogatóan valószínűnek tűnt, - még annak ellenére is, hogy látszólag jól volt, némi sápadtságtól eltekintve, mely a 4 óra végére, a fejfájással együtt, eltávozott. 

Ma a szemészeten valami olyasmit írtak a kórlapjára, hogy a tüneteket okozhatta egy kezdődő üvegtest hártya leválás, melynek nyomai láthatók. Meg egyébként a szemnyomása is határértéken volt vasárnap; a mai napon normális értéket (azért felső határhoz közelit) mértek; s tudom, hogy mikor magas a vérnyomása, düllednek a szemei kicsit (én onnan tudom megmondani vérnyomás mérés nélkül, hogy mikor magas neki). Olvastam, hogy ez a magas szemnyomás érték a zöldhályognál fordulhat elő; mely örökölhető; - s eszembe jutott hogy az anyukájának bizony az van.

Az is átfutott az agyamon, hogy ha nem fog tudni dolgozni, mihez kezdünk?

Mi lesz, ha akár ő, akár én, lebetegszünk ebben a hátra lévő három évben?

Eddig azt hittem, hogy nekem áll a zászló; Robi majd eldolgozik ha minden kötél szakad.

Na hát ez sem így van a jelek szerint.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.