2013. június 25., kedd

Egy város büntetésben


















Az elmúlt napok nagyon mozgalmasan teltek. Mindezek a mozgalmak megérleltek bennem egy szomorú döntést is - de erről majd talán később. Most szeretnék Nektek úti élményeimről írni.

Kezdeném talán Szolnokkal, ahol minden rendben van. Persze, a "rendben" kis hazánkban relatív, de összességében Szolnok a lehetőségekhez képest köszöni, jól van. Jó, nem Budapest - de ezt senki nem is várja tőle... de látszik, hogy a helyi vezetés jó viszonyban van a hatalommal, na. :)

Bezzeg Esztergom.

Esztergom, a "büntiben" lévő város, amelynek a helyzetén még az árvíz is súlyosbított, melyről nem szóltak a híradások...
...melyre a jelenlegi vezetés úgy néz, mint egy gennyes kelésre az ország testén - holott Magyarország egyik legősibb és leggyönyörűbb városa.

Esztergom az a hely, ahol 200 éves házak omlanak össze lassan és visszafordíthatatlanul, mert Felcsút Cityben kell a pénz stadionokra.

Esztergom, ahol a bedrótozott ajtajú, roskatag buszra felülve a lányom annyit mondott: ez olyan, mintha Afrikában lennénk! - és igaza volt. Talán a tyúkketrecek még hiányoznak a teljes hasonlósághoz, de gondolom, ez már csak idő kérdése.

Esztergom, ahol félve mondja a néni a kórházban az idegennek: itt nincs rendes TV adó - itt csak az M1 megy... aztán gyorsan távozik, mint aki megbánta, hogy ennyit is mondott... mielőtt lett volna időm tiltakozni a kimondatlan gyanú ellen... Félelmetes.

Tegnap éjfél után értünk haza, teljesen összetörve testileg-lelkileg. A lányom inkább csak fizikai fáradtságot érzett - én lelkit is, és nem csupán a saját életem újabb súlyos csalódása és a betegségemmel együtt járó csökkent fizikai teherbírás miatt, hanem magammal hoztam az esztergomi lelkiállapotot is.

Ma reggel arra ébredtem, (jó szokásomhoz híven megint görcsösen összerándulva), hogy két fideszessel kell együtt ebédelnem, akiknek meg kellene magyaráznom, hogy miért is helytelen mindaz, amit Viktor elkövet ez ellen az ország ellen... iszonyú álom volt. Soha többet ilyet. Ennél még a fenyőfák alatt is jobb.

Ez a lehetőség nálam elérte a rémálom kategóriát, és mostanában egyre komolyabban foglalkoztat a gondolat, hogy ha Viktorék ismét nyernek, akkor szedem a sátorfámat és elmegyek innen, egy olyan helyre, ahol legalább a "demokrácia" szó nem ismeretlen fogalom.

Ilyen, hogy "büntiben lévő város", a "szocik" alatt, emlékezetem szerint nem volt. Sőt. Debrecen pl. hatalmas fejlődésen ment át akkortájt... láttam két szememmel.

Ez a kirekesztősdi, ez Fidess kategória, és meggyőződésem, hogy nemzetközi fórumok elé kellene vinni Esztergom ügyét, mert ez a város a Világörökség része, egy igazi ékszer Magyarország testén, és ha nem segítenek rajta, ez az ékszer rövidesen megsemmisül.

Ebben az ügyben igenis, sürgős segítségre lenne szükség.  Meggyőződésem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.