2013. június 4., kedd

Árvíz



...esküszöm, ha nem tiltotta volna meg a doktornő, hogy emeljek, holnap mennék önkéntesnek. A Vöröskereszthez, vagy a Baptistákhoz... mindegy. Ilyenkor teljesen mindegy. De tudom, hogy nem szabad. Pedig szívesen részt vennék a védekezésben. Rá is érek tulajdonképpen a héten...

Szegény kis anyám a 83 évével, Lágymányoson, a negyediken, ma aggódva hívott fel, hogy mi lesz, ha mégis kitelepítik? Nyitva kell hagyni a lakást, azt mondták a hírekben. Akkor lehet fosztogatás is?
Igyekeztem megnyugtatni, hogy nem lesz kitelepítés, a negyedikre amúgy se ér fel a víz, a XI. kerület szóba se került, és különben is, magas a gát a budai oldalon... erre ő azt mondta, hogy az lehet, de az a városrész nem véletlenül kapta a Lágy Mányos nevet, ő még emlékszik rá, amikor feltöltötték...

Tény, hogy a lakásunk a Petőfi hídra néz, és békés időkben is gond van néha a pince belvizesedésével, ami nem a legjobb, ami a statikai jellemzőket illeti.

Hát, majd meglátjuk. Mindenesetre mondtam neki, hogy legfeljebb eljön hozzánk.

A lányom kicsit tovább ment a rémkép festésben, és megkérdezte, hogy mi van, ha kiárad a Hosszúréti-patak. De ezen már tényleg mosolyognom kellett. A Hosszúréti-patak a háztól majd' egy kilométerre van, ráadásul lejt odáig az út, és különben is, bár vannak, akiknek tartaniuk kell tőle (például azoknak a budafokiaknak, akik mellé építkeztek...) de nekünk biztos nem. Legfeljebb a szokásos útszakaszt fogja elönteni, amit nagy esőzésekkor mindig: a vasút alatt az aluljárót - de mi rutinosak vagyunk a kerülőutakat illetően (bár egyszer Juci néni majdnem otthagyta a kerekét a csatorna lyukában, melyről a patak vize felnyomta a tetőt - azóta nagyon vigyázunk ezekben az esetekben).

Mindenesetre még 2,5 métert fog emelkedni a Duna vízállása - pedig már így is elérte az alsó rakpartot. ...persze hogy tanácstalan vagyok a lehetséges következményeket illetően, ekkora árvíz se volt még a fennállásom óta.

Szerintem a Római mellett a pesti oldal van igazán veszélyben. Ott több helyen alacsonyabb a rakpart...
A gyerekeket a vízállás emelkedésének függvényében elképzelhető, hogy nem engedem iskolába csütörtökön vagy pénteken. Nehogy véletlenül a túloldalon oldalon ragadjanak.

Ami pedig a mélygarázs ügyet illeti, ahhoz már nem is tudok mást hozzáfűzni, legfeljebb annyit, hogy ha mi, magyarok képesek lennénk normálisan építkezni ilyen árvíz veszélyes helyen, akkor nem kellene a kettes villamos vonalát rögtön lezárni a legkisebb vízszint-emelkedésnél, mert beázik az a kis alagút, ami a vonalán található. Röhej. (Hozhatnám még példának a 4-es metrót, melynek elkészültét unokáink se fogják látni, vagy a 3-ast, mely lassan életveszélyessé válik...)

Szóval, magam részéről, féltem azt a gyönyörű épületet, a Világörökség részét - még akkor is, ha a jelenleg benne tanyázó társaság érdemtelen is rá.
És haragszom rájuk, mert azzal a gödörrel, amit oda túrtak mellé, bizony, komolyan kockára tették a stabilitását ennek a szépségnek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.