2018. május 12., szombat

Mese

Kis, aranyos epizódja az életünknek, amit most leírok ide nektek. Teljesen komolytalan, mégis érdekes.
A múltkorokban vettem cigány kártyát, és belemélyedtem kicsit. Jósolgattam új famíliám néhány tagjának. Aztán én is kérdeztem egyet.
Persze, hogy azt, hogy Robi szeret-e engem.

A Hűség lap jött ki.

JELENTÉSE: Megbízható, kitartó, ragaszkodó személyt jelöl. Valami a sírig tartó lehet. Őszinteséget, kitartást jelent személyhez vagy valamilyen eseményhez (hit, politika).

A hűség, a bizalom éltet, biztonságot ad csak tudj vele élni. A hűség a szolgálat maga. Kihez vagy hűséges? A helyzethez, amiben élsz? Vagy a küldetésedhez, amiben megvalósíthatod önmagad? (...)

A hűség a változtatástól való félelmet is jelenti, vagy a tudatos alázatot. Tartós állapotra utal. Az összetartozást jelentő biztonságot is mutatja. Odaadó hűségről tanúskodik. Nem csak mély érzelmi kötődést jelez a lap, hanem a ragaszkodást is elveidhez. Munkaadóddal való lojalitást is mutat. Negatív kártyák között a bizalom megingása, veszélyben a hűség-esküd, engedhetsz a csábításnak. 
...

Delta: Mese

Még valamikor a legelején történt, talán, mikor legelőször meghallottam ezt a dalt, hogy átfutott az agyamon: nem, nem akarok férjhez menni - de ha valaha, véletlenül, megőrülnék és mégis hozzámennék Robihoz, ez lenne a bevonuló zenénk.
Sosem beszéltem neki erről. Minek? Ő nem akar megnősülni, ellenzi az egészet rossz tapasztalataiból kifolyólag - nekem meg mi lenne a jó abban, ha feleségül megyek egy rakás anyagi csődhöz? Amúgy is, ha huszonkét éves korom óta nem voltam férjezett, minek kellene ezt negyvennyolc évesen erőltetni?
Szóval mélyen hallgattam erről a megmagyarázhatatlan gondolatról. De a számot azóta is szeretem, gyakran meghallgatom - főleg, mikor Kőbánya felé veszem az irányt.
A múltkorokban épp együtt autóztunk a gyerekekkel - hogy hová és minek, az külön bejegyzés témája - mikor felcsendült a Youtube bugyraiból ismét ez a zene.
Robi kisvártatva rákezdte, mintha saját magával vitatkozna:
- Házasság? Micsoda hülye dolog. Soha. Aki a környezetemben összeházasodott, annak mindnek tönkre is ment a kapcsolata. Elkényelmesedett, azt hitte, hogy révbe ért... és ott a vége. Nem kell ez! - fakadt ki, nekem pedig leesett az állam, hogy mik nem jutnak az eszébe erről az ártatlan zeneszámról. Még, hogy házasság! Nekünk egy rugóra jár az agyunk, csak az ellenkező oldaláról tekintünk arra a szerencsétlen rugóra. Hát ez kész röhej.
Vigyorogva vetettem oda, nehogy már nyugton legyen:
- Pedig azt mondtam magamnak, hogy ha valaha megbolondulnék és hozzád mennék feleségül, ez lenne a bevonuló zenénk.
- Jaj de jó! Én lennék a koszorúslány!
- Mi meg a koszorúsfiúk! - jött az üdvrivalgás a hátsó ülésekről.
Robi menekülési útvonalat keresve tekintett szét. Kevés sikerrel.
Végül a Youtube-hoz fordult erősítésért.

- Az lenne a bevonuló zene, ez meg az én kivonuló zeném a temetésemen! - nyögte.

Horváth Tamás: Hagyj el

Akkor már könnyesre röhögtem magam.
- Szívem, egyetlen szavadba kerül. Szólj, hol álljak meg, leparkolok a járda mellett, te kiszállsz... nem kell azért mindjárt elhunyítani, igazán nem...

De a hátsó ülésről mintha nem követte volna felhőtlen jókedv ezt a beszélgetést.
...
Már rég a kőbányai panelben voltunk, épp zuhanyozni indultam, mikor a konyha felől minden előjel nélkül felcsendült a Delta szám.
Kidugtam a fejem a fürdőszoba ajtón, kérdően néztem Robira, aki nagyon vigyorgott.
- Delta: Mese? - kérdezte.
- Miért, nem olyan ez az egész, mint egy mese? - kérdeztem vissza mosolyogva.
Csak bólintani tudott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.