2023. február 4., szombat

Keltetgetős

 Nos... még január elején, az első tojások érkezése táján, Andi rám parancsolt, hogy akkor ezeket tegyük be a keltetőbe gyorsan. Hittem is, nem is, hogy lehet belőlük valami, de a napok Andit igazolták: a saját indított 14 tojásunkból 10 kikelt. Egyet menet közben selejteztem ki, három megindult, de nem tudott kikelni. Ez, akárhogy is nézzük, de 71%-os arány, ami nagyon jónak mondható a tavalyi tapasztalatok alapján. 9 csibe kelt egyszerre, de volt még bent két két nappal később betett tojás, akik közül végül az egyiket sikerült világra segítenem. 

Az első kilenc nagyon életre való, anyam keverék az összes, fekete láb, fekete csőr, világosabb mellényke - kíváncsi leszek, milyenek lesznek nagy korukban, picinek nagyon egységes hatást keltettek.

Ehhez képest a két nappal későbbi jövevény - aki amúgy is kelésgyenge volt, úgy kellett kiküzdeni a tojásból, sok vért is vesztett és tényleg azt hittem egy napig, hogy meg fog dögleni - nos, ő világos csőrrel és lábbal született, és egyre inkább a fogoly színű magyar felmenőit formázza. 

Kis fekete kisebbségi csibéink eleinte csipkedték a jövevényt, de mára teljesen befogadták, jól elvannak. Lassan két hetes lesz a társaság, ami egyúttal azt is jelenti, hogy lassan két hete melegszenek a pulykatojások, és a melléjük helyezett újabb adag saját tojás.

Február 17-e táján tehát megint saját csibék kelése várható, és rá egy hétre érkeznek majd a kispulykák is.

Kíváncsi leszek.

Mindezekre felbuzdulásul, elkészítettem az idei keltető táblázatomat, mely nagyjából az alábbiakat tartalmazza:

- ha ez a csapat kikel, azaz február 24-e körül, 25 db olasz szépség és 25 db ezüst wyandotten kezd majd melegedni (szabad helyeken saját tojásokkal)

- őket március 17 körül egy csapat génbanki fodros liba tojás követi (vízi szárnyast még sosem keltettem, erősen izgulok; de Márton elárvult lábgyűrűje csak nem hagy engem nyugodni, hiába).

- egy hónappal a fenti esemény után 50 db génbanki őshonos vadas kacsa tojás kezd melegedni majd

- ha ők is kikeltek, május elején őshonos fogoly színű tyúktojások + kendermagosok jönnek a génbankból;hozzájuk a szabad helyek erejéig saját tojást is rakok majd (sok jó tojás kis helyen is elfér alapon)

- júniusban megpróbálok gyöngytyúkot és fürjet is keltetni az utolsó körben a saját tojások mellett, ezzel zárom az idei szezont.

Izgalmas hónapok jönnek, reméljük, hogy legalább olyan eredményesek is, mint amilyen izgalmasak.. meglátjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.