2021. december 21., kedd

Jiking 2022 - 3. rész

 No és az utolsó, a harmadik kérdés, a tavalyi analógiát folytatva; Robertóról, akit még mindig csak nézek, de nem látok - s tulajdonképp ez akár már jó is lehet így. Vagy legalábbis, már nem rossz. Nem annyira. Nem mindig. Stb.

A kijött számsor: 8+8+7+8+9+7, a jósjel (majdnem felnevettem): 62. A kicsi előnye.

Ha úgy vesszük, tavaly valami csupasz ágon gubbasztottunk. Ahhoz képest a kicsi... nos, akár rengetegnek is felfoghatjuk.

Ha akarjuk, persze csak akkor.

(Képjel: Kicsi, kevés - és elhaladó lábnyomok)

Az erők feszítenek, de a nagy tettek ideje még nem jött el. Sok a gátlás, a diszharmónia - nem vagy még olyan erős, mint hiszed magad. (Remélem, Ti is érzitek az egészségi állapotom és a párkapcsolati helyzetem között a Jiking által jelzett analógiát. Ismeritek a történetemet, tudjátok, hogy ez nem véletlen. ...Ja hogy nincsenek véletlenek. Teremtő erők vannak.) Ha most lépnél, nem a „Közép” megfontoltságával, előrelátásával cselekednél, hanem üres nagyravágyással, indulattal, hiú reménnyel. (Nem ültetünk kiskertet a Holdon.) Ez csak rosszra vezetne. A jósjel mérsékletre int. Ez hoz szerencsét. „A kicsi előnye. Érlelő. Kitartani kívánatos. Kis dolgokat kell tenni, nagyokra nem szabad vállalkozni. Szálló, önmagáról megfeledkezett madár üzeni: Nem jó a magasban! Lent jó! Nagy szerencse!” Ebben minden benne van.

A nagyravágyó madár képe végigkíséri a jósjelet.

„Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka” - mondja a magyar. Kis dolgokat kell tenni. Kicsiny, látszólag jelentéktelen, mindennapi dolgokat. „Annak számára, aki az Úton elindult, nincsenek elhanyagolható mozzanatok” - mondja Hamvas Béla.

A helyzet átmeneti.

A siker a kis dolgokban rejlik. Minden apró lépés előkészíti a nagyot. Lépésről lépésre, fokról fokra haladj. Ne a Napba bámulj: arra figyelj, ami előtted van, amit éppen élsz. Maradj a földön.

Becsüld, ami van. Téglánként rakd a házad.

Hétköznapjaidat úgy éld, mint a magvető: nem tudod, egy-egy kicsiny magocskából milyen jövő csírázik majd ki.

Gondolatok

A jel az előzőnek (A Középpont igazsága) épp az ellentéte. Itt hiányzik a „középpont”.Még a „Szellemi Ember” sem tudja megtalálni, ő sem tehet mást, minthogy a kisebbik „rosszat” választja: inkább kicsinyes, mint nagyvonalú, inkább túl tapintatos, mint sértő, inkább, szűkmarkú, mint költekező. Inkább túl óvatos, mint vakmerő. Huang mester azt mondja: inkább hajts most a megengedett sebesség alatt, mint jóval fölötte, mert így csak időt vesztesz, s nem kockáztatsz többet is.

A jel dinamikus (Dörgés), ugyanakkor korlátozott (Hegy) - vagyis a késztetésed erős -, de nem szabad követned! A késztetés lehet légvár, illúzió, ambíció, hirtelen indulat, egy távoli terv vonzása, amely nincs még megalapozva.

Most ezen kell dolgozni: az alapokon. A kicsiny részleteken. Tartsd szent feladatnak hétköznapi gondjaidat. Harcművészetben ez a nagy akció előkészítő szakasza. A harcos ilyenkor önmagát fölkészíti - ellenfelét pedig előkészíti a Tett pillanatára. Ez józan, türelmes munkát igényel, és gyakran túlzott óvatosságot, nehogy az akció korán robbanjon.

A mérséklet, a visszafogottság, a gondos alapozás később aranyat ér majd.

Vonások

1. Ha felröppen a madár, bajba jut. Érted, ugye? Ne hallgass a késztetésedre.

2. Nem az ősapával, az ősanyával találkozik. Nem az Uralkodóval, csak szolgájával találkozik. Nem hiba. Aki helyzetét, mint sorsfeladatot, alázattal elfogadja: titkos segítséget kap. Az „Anyai segítség” akár a magas szellemvilágból, akár a földi síkról ered, sohasem ambíciónkat, hanem mindig szükségleteinket elégíti ki. Jól tudja, mi kell nekünk. (Édesanyám! Te kellenél nekem. Csak még egyszer megölelhetnélek...)

3. Ne lépj tovább, légy óvatos, veszélybe mégy! Baj! Az elvakultság nagy bajt okozhat. Sem „igazad” tudatában, sem azért, mert „eleged van már az egészből” - ne cselekedj! Nem látod sem önmagadat, sem a helyzetedet. Főleg azt nem, ami a hátad mögött történik. Állj le és nézz körül. Még minden jóra fordulhat - ha nem lépsz tovább.

4. Nem hiba. Találkozik vele, nem megy el mellette. De továbbmenni veszélyes. Légyóvatos! Ne cselekedj! Maradj állhatatos! Örülj a kis eredménynek. Ne akarj többet- most nem időszerű. Az alma, ami leesett a fáról, a tiéd - de ne akard az almafát! A hang, hogy „Most! Itt a helyzet! Tennem kell végre! Elegem volt ebből!”- bajba sodor. Tanulj inkább múltad hibáiból.

5. Sűrű felhők nyugaton, de nem jön az eső. A herceg lő, s a barlangban találja el. Az „eső” a beteljesülés jelképe. Ez még várat magára. Úgy érzed, egyedül vagy, de mivel hűséges vagy s türelmes, különös társra találsz e sivár és néha feszült időkben. A társ lehet személy, erő, vagy szellemi segítség - mellyel most sorsod összeköt. A barlang az „ismeretlenség homályát” jelenti. Nem a ragyogás, hanem a benső mélység helye. Ahogy Hamvas mondta s élte: a „nevezetes névtelenség”. Itt születnek a nagy és igaz dolgok. Ebben a helyzetben az ember a „kicsit” nem kompromisszumnak, hanem eredménynek, sőt dicsőségnek fogja fel.

6. Elmegy mellette anélkül, hogy találkozna vele. A repülő madár elhagyja! Baj! Balszerencse s kár! A Hsziao Kuo jósjel üzenete: megelégedés a kicsivel. Itt azonban nem ez történik. A beképzeltség, a nagyravágyás repít a magasba, és van egy pont, ahonnan már nincs visszaút. A MADÁR elég a napban, vagy vadászok hálójába kerül. Nagy tetthez nagy idő kell. Ez még nem az! Te sem vagy alkalmas rá. Ezt vedd tudomásul, különben bajba kerülsz.

S az irányjel: 51. Gerjesztő

(Képjel: Égből zuhogó eső - s egy áldott állapotát rejtő nő képe. Ma ez a képjel „időt” jelent - az ősi világban „megrendülést”.)

A jósjel szavai még: mennydörgés, megrázkódtatás, „sokkhatás” termékeny inspiráció. Minden újjászületés hírnöke a megrendülés. A dermedésből, a halálból ébredő új élet először riadalmat kelt. A tavaszünnep villámlással, dörgéssel kezdődik. Az isteni - ha belép a sorsba először ijedtséget szül. Saul ájultan leesett lováról, amikor Krisztussal találkozott - s csak később ébredt föl, mint egy ÚJ EMBER, Pál.

Minden újjászületésnek két fázisa van: egy megrázkódtató, félelmetes, riasztó szakasz - amikor a régi eresztékei hirtelen megrepednek és semmivé válnak - s egy örömteli, felemelő fázisa, amikor az új színre lép.

Minden művész tudja, hogy igazi értékhez csakis megrendülés útján lehet jutni.

És minden hívő ember tudja, hogy az istenivel való találkozást megelőzi az istenfélelem - ilyenkor valami túl fényes, túl hatalmas lép az életünkbe, amelytől először megijedünk.

Halálból visszatért emberek mondják, hogy útjuk egy stációján megrémültek a szeretet hirtelen felvillanó, vakító fényességétől. Szemünk homályhoz szokott. Félünk a szabadságtól.

A jósjel azt üzeni: ne félj a dörgéstől, válságtól, riasztó hírektől mindez az új élet előhírnöke!

Mai korunk teljes egészében a Csen jelében áll. Sok a válság, a földrengés, a riasztó hír - mindez nemcsak valaminek a vége, de egy új létciklus kezdete is. Valaha a tavaszünnepet szertatásokkal köszöntötték. Az áldozópap a színültig telt áldozati edényt olyan nyugalommal tartotta a magasba, hogy sem földrengés, sem vihar meg nem ijeszthette - egyetlen csepp sem csurgott ki belőle! Ez a lélekjelenlét, ez a nyugalom, ez a benső bizonyosság ennek a jósjelnek a kulcsa. Teremts szívedben békét! Nézd nyugodtan a vihart! Ne vedd át mások rezgéseit, s ne félj - az idő neked dolgozik.

Üdvös tett csakis nyugalomból születhet. Most nagyon erős a késztetés: cselekedned kell.

Bensődből cselekedj. Célozz nyugodtan! Ne kapkodd el a lövést! Lelked csendes középpontjából tudd azt, hogy kívül két állapoton mész át: egy megrázó, nyugtalanító és szorongást keltő - s egy derűs, örömteli, oldott fázison. Ezek az érzelmi kísérői egy új életkorszakodnak.

Baj, ha az első hangulati fázisban megrekedsz!

Aki nem fél, a vízen is járni tud.

Gondolatok

Amikor valami indul: megrázó. Felrázó. Az új bömbölve születik. Ami félelmet kelt, az az induló Új. Új terv, új vállalkozás, új életszakasz, új szemlélet. Ami riasztó ebben a jósjelben, hogy roppant dinamikus. És látszólag váratlan, mint a robbanás.

Az igazán nagy dolgok nem tudnak észrevétlenül belépni életünkbe. Most energiák szabadulnak fel. Mozgásba lendülnek a dolgok.

Ebben a jósjelben éled át, hogy „Sorsod kiált!”

Ez a nagy élmények megrendítő hatása.

(Nos, ez a Gerjesztő itt a végén, záróakkordnak, egészen érdekes. Mindenesetre, így vagy úgy, végét jósolja a jelen életszakasznak. 

Erre az életszakaszra egyébként egy dolog nagyon rá is férne.

Az, hogy vége legyen. Akár így, akár úgy.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Látogatóm! Köszönöm, hogy elolvastad írásaimat. Véleményedet az olvasottakról köszönettel fogadom.